Milletvekili Tutdere’den köylerde içme suyunun ücretsiz olması için kanun teklifi

0
654

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, içme suyunun yer altı sularından temin edildiği köy tüzel kişiliğine sahip yerleşim yerlerinde içme suyunun yeryüzüne çıkarılması ve dağıtımı için ödenen elektrik tüketim bedellerinin il özel idaresinin bütçesinden karşılanması için kanun teklifi verdi.

Geçtiğimiz aylarda içme suyu ve tarımsal sulama suyu temin etmek amacıyla kullanılan elektriğin çeşitli vergi kalemlerinden istisna tutulması için kanun teklifleri sunan Milletvekili Tutdere, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların içme suyu ihtiyaçlarını kuyulardan sağlandığını hatırlattı.

Vatandaşların içme suyunun yer altı sularından temin edildiği köy tüzel kişiliğine sahip yerleşim yerlerinde içme suyunun yeryüzüne çıkarılması ve dağıtımı için fahiş elektrik faturası ödediğini belirten Tutdere, yüksek bedelli faturaların vatandaşı mağdur ettiğini ve en temel insan haklarından temiz suya erişim hakkından mahrum olmalarına yol açtığını bildirdi.

Özellikle çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları su için yüksek bedelli elektrik faturası ödedikleri gibi içme suyu için de aynı şekilde fahiş bedeller ödediğini vurgulayan Tutdere, “Zaten giderek derinleşen ekonomik kriz ve artan tarımsal girdi maliyetleri üretimin sekteye uğramasına sebep olmuşken bir de fahiş bedelli faturalar yurttaşlarımızın belini bükmektedir. Nitekim üretemeyen, kazanamayan ve geçimini sağlamakta dahi zorlanan yurttaşlarımız içme suyu için fahiş bedeller ödedikleri ve hatta ödeyemeyerek borçlandıkları, elektrik kesintileri nedeniyle içme suyundan mahrum kaldıkları için telafisi imkansız zararlarla karşılaşmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

İçme suyunun yer altı sularından temin edildiği köy tüzel kişiliğine sahip yerleşim yerlerinde içme suyunun yeryüzüne çıkarılması ve dağıtımı için ödenen elektrik tüketim bedelinin il özel idaresi bütçesinden karşılanmasının vatandaşların yaşadıkları mağduriyeti gidereceğini ifade eden Tutdere, “En temel Anayasal haklarından olan temiz suya erişim hakkından mahrum kalan yurttaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için içme suyunun yer altı sularından temin edildiği köy tüzel kişiliğine sahip yerleşim yerlerinde içme suyunun yeryüzüne çıkarılması ve dağıtımı için ödenen elektrik tüketim bedellerinin İçişleri Bakanlığı bütçesinden il özel idarelerine aktarılacak ödenekle karşılanması amaçlanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz