Mermerin Yol Haritası ATSO’da Çizildi

    0
    545

    Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yapılan ‘Mermer Endüstrisi Rekabetçilik Analizi ve Stratejik Yol Haritası’ projesinin sonuçlarının tanıtımıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

     

    Adıyaman doğal taş rezervi bakımından zengin bir merkez olmasına karşın, bu potansiyelini yeterince kullanamadığı, Adıyaman’ın kalkınması için ilimizde ciddi anlamda rezervi bulunan Mermer potansiyelinin harekete geçirilmesi ve sektörün geliştirilmesi, Kentimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine daha çok katkıda bulunarak Adıyaman’a bıraktığı katma değerin artırılması gibi bu önemli ekonomik değeri ortaya çıkarmak için Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Adıyaman Mermer Endüstrisi Rekabetçilik Analizi ve Stratejik Yol Haritası” projesi sonuçları ile ilgili ATSO’da toplantı düzenlendi.

    Toplantıda Adıyaman mermerinin dünyaya daha iyi nasıl tanıtılabileceği hakkında görüş alış-verişinde bulunuldu. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, Başkan Yardımcısı Mehmet Eroğlu, ATSO Meclis Başkanı Mehmet Hanifi Bereket, Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, kurum müdürleri, oda meclis üyeleri, mermer sanayicileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, ilimizde var olan ancak 56 milyar dolar değerinde bir mermer serveti olduğunu belirtti. Uslu, “Bugün kentimizde belki yarının en önemli sektörlerden birisi haline gelecek mermeri konuşacağız. Mermerin yol haritasını belirlemek üzere enine boyuna bilgiler alacağız. Biz bugüne kadar bu işin farkında değildik. Oysa eskiden İstanbul’un taşı toprağı paradır derlerdi şimdi ise Adıyaman’ın taşı toprağı paraymış ve biz üzerinde yatıyormuşuz. Bizim yaptığımız çalışmalara göre 1 milyon tonla 1.3 milyon ton rezervimizin olduğunu tespit ettik. Bunu bugünkü parasal değeriyle kütlü olarak Mersin limanına ihracat rakamlarımızla çarptığımız zaman 60 milyar dolar bir servete sahibiz. O zaman ben diyorum ki biz Gaziantep’ten çok zenginiz. Öyle kendimizi gariban zannetmememiz lazım. Bu rakam bugünkü yani tomruk halinde tırlarla gittiği fiyat üzerinden çarpıyoruz. Biz bunun çalışmasını da yaptık. Eğer bunu mamul hale çevirirsek 7.5 ve 8 katı katma değer artıyor. Yani 560 milyar dolarlık bir servet. Bu inanılmaz bir şey. İşte Adıyaman böyle bir zenginliğe sahip. Onun için ben 2009 yılında oda başkanlığına geldiğim günden bu yana bu mermeri her konuşmamda işlemeye çalışıyorum. Toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

    Toplantıda söz alan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, üniversite olarak bilimsel çalışmalarla mermer sektörüne katkı sunabileceklerini belirterek; “Mermer üzerine düzenlenen toplantılar çoğalmaya başladı. Bu güzel bir şey. Artık tutulmaz bir çığın büyümekte olduğunu görüyoruz. Bu Adıyaman’ın yüzünü güldürecek bir hareket. Eğer değerlendirebilirsek 500 milyar dolarlık bir kıymet. Bu iş coşkun insanları bekliyor. Tabi bizde üniversite olarak kendi bilimsel altyapımızla gerek akademik altyapımızla gerekse de laboratuar ve atölyelerimizle fakülte ve meslek yüksekokulu teknik kısımlarımızla bu alanda üzerimize düşeni yerine getirmek için hazırız. Hali hazırda teknik olarak üniversitemizin gerek mühendislik fakültesinden gerekse MYO teknik kısmı olmak üzere son zamanlarda merkezi laboratuarımızla şehrimizin ne tür analiz ihtiyacı varsa bunları karşılayabilecek durumdayız. Bu konuda bizde alacağımız rollerle hazır bekliyoruz. İnşallah güzel sonuçları hep beraber göreceğiz” dedi.

    Adıyaman’daki mermer rezervlerinin ilimiz için çok önemli bir potansiyel olduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş ise, “Gerçekten Adıyaman artık birtakım şeyleri düşünmeye başladı. Yanı başımızda çok ciddi rezerv olmasına rağmen biz bundan haberdar değildik. Ama nerden işe başlarsak önce kar ordadır diye düşünüyorum. 1 varil petrolün fiyatı bugün 91 dolar kilogramı ise 183 dolar. İşlenmiş Adıyaman mermerinin fiyatı ise 86 dolar. Hesabını yapalım yanı başımızda petrol yatakları var. Gelir aynı rengi farklı eşit. 2 milyar tondan bahsediyoruz bu çok ciddi bir rezerv. Bu Adıyaman’da kısır döngü içerisinde ekonomiye çok ciddi bir katkısı var. Bizim küçükte olsa bir mermer OSB oluşturma bir çabamız var. Arazi arıyoruz. Hazineye ait araziler bulduk. Hangisi işimize yarayacaksa onu mermer üreticilerimize tahsis ediyoruz. Bu projenin hazırlanmasında Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum” dedi.

    Proje sunum toplantısı kapsamında konuşmacı olarak davet edilen ve projeyi hazırlayan Danışman ve Proje Koordinatörü Haktan Sevsay da yaptığı sunumda dünya ve Türkiye’deki mermer rezervlerini kıyaslayarak Adıyaman özelinde istatistikî bilgiler verdi.

    Sevsay; “Adıyaman ilinde mermer çıkarımı, 2006 yılında bir madencilik firmasının merkez Kaşköy köyü mevkiinde yaptığı çalışma sonucunda başlamıştır. Bu tarihten itibaren mermer sektöründe hızla gelişen Adıyaman’da 2013 yılı itibariyle 15 adet mermer ocağı ve 3 adet mermer fabrikası faaliyet halindedir. Adıyaman’daki mermer rezervi ilin mermer endüstrisinin gelişimi için çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. İlde Türkiye’deki toplam mermer rezervinin yüzde 15’i oranında olduğu tahmin edilmektedir. Bu oran yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Adıyaman’da dark emperador ve light emperador olarak bilinen mermer taşı üretilmektedir. Desen ve renk çeşitliliğinin geniş olmasından dolayı dünya genelinde de emperador taşına yoğun ilgi bulunmaktadır. İlde yüzde 98 oranında en fazla kahverengi üzerinde beyaz-sarı damarlar bulunan ‘Adıyaman emperador’ türünün çıkarımı yapılmaktadır. Adıyaman’daki 2011 yılı toplam mermer üretimi yaklaşık 300 bin tondur. Üretilen mermerin yüzde 95’inden fazlası Çin olmak üzere Hindistan Tayland gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir.

    Adıyaman’daki mermercilik sektörünün Pazar sorunu bulunmamaktadır. Kendine özgü desen ve renkleri Adıyaman emperador mermerinin giderek büyüyen doğaltaş ticaretindeki konumunu sağlamlaştırmaktadır. Bu nedenle temel sorun Adıyaman’ın mermercilik sektöründen elde ettiği gelirin il ekonomisine katkı yapacak şekilde nasıl maksimize edileceğidir. Mermer kaynaklarının ilde daha fazla katma değer yaratarak Adıyaman’ın sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunabilmesi için sektörün değer zincirindeki eksik halkaların tamamlanması gerekmektedir. Adıyaman’da mermercilikten elde edilen gelirin arttırılması için en azından bir kısmının Adıyaman’da işlenmesi gerekmektedir. İl içinden ve il dışından yerli ve yabancı yatırımcıların Adıyaman’da işleme tesisi kurmasını sağlamaya yönelik nasıl politikalar geliştirilmesi önem arz etmektedir. Adıyaman büyük kısmı bölünmüş yollar ile Mersin limanına bağlanmaktadır. İlde mermer taşımacılığı ile uğraşan 500 kamyon bulunmaktadır. Karayolu ulaştırma olanakları bu şekilde mümkün olmasına karşın demiryolu ulaşımına göre oldukça pahalıdır. Bu nedenle demiryolu bağlantısı bulunmayan Adıyaman il merkezinde bu bağlantının kurulması düşürülmesi bakımından işletmecilerin ulaştırma maliyetlerinin önem arz etmektedir” dedi.

    Toplantı sonunda Danışman ve Proje koordinatörü Haktan Sevsay’a sorular yönelten mermerciler daha çok kazanç ve fayda elde edebilme konusunda fikir edindiler.

     

    Mermer toplant¦- (4)Mermer toplant¦-

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz