Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliğinin yüzde 25 ve İpekyolu Kalkınma Ajansının yüzde 75’ini finanse ettiği Sosyal Dönüşüm ve Suni Tohumlama Projesi’nin startı verildi.
Adıyaman’ın sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin artırılması, bölge içerisindeki gelişmişlik farklarının azaltılması, yerli ırkların ıslah edilerek ekonomik değeri yüksek ırkların elde edilmesi ve Adıyaman’a gelen hayvancılık desteğinin artırılması hedefleniyor. Bütçesi 335 Bin TL olan proje Adıyaman İl genelinde uygulanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen tören ile projenin startı verildi.
Projenin Adıyaman’a hayırlı olmasını dileyen Vali Mahmut Demirtaş, kendisinin bir köylü çocuğu olduğunu belirterek, “1974 yılında teknolojinin günümüz kadar gelişmediği bir dönemde köyümüze iki tane boğa alınmıştı. Bu boğaların birisinin adı Tarzan bir diğerinin adı ise Güneş’ti. Bu boğaları iki yıl evimizde barındırmıştık. Bu boğaların köyümüze getirilmesi ile birlikte 8-10 yıl içerisinde köyümüzde hayvancılıkta bir değişim ve dönüşüm yaşandı. Daha önce farklı bir ırk olan ve süt verimliliği çok düşük olan köyümüzün hayvanlarında büyük bir değişim oldu. Zaman zaman köyüme gidiyorum. Büyük baş hayvancılığının günümüz şartlarına göre daha modern bir şekilde yapıldığını ve tamamen bir kültür ırkına dönüştüğünü görüyorum. Bununla birlikte gelirde ve üretimde artış yaşandı. Sosyal Dönüşüm ve Suni Tohumlama Projesi onun için çok önemli bir projedir. Bu projenin ilimizde hayata geçirilmesi ve desteklenmesi noktasında emek veren başta Kalkınma Bakanımıza, İlimiz Milletvekillerine, İl Genel Meclis Başkanımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, İpekyolu Kalkınma Ajansına, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bu projenin Kalkınma Ajansı içerisinde yürürlüğe girmiş en başarılı proje olacağını kaydeden Vali Demirtaş, “Bu proje ile birlikte Adıyaman ilimiz ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkı en aza indirilmiş olacaktır. Bu proje ile Adıyaman merkezde 3, Gölbaşı-Kahta- Besni ilçelerinde 2 ve diğer ilçelerimizde 1 er olmak üzere toplam 14 tane Alo suni tohumlama hattı oluşturulmuştur. Vatandaşlarımızı hiç bekletmeyeceğiz. Vatandaşlarımızdan talep gelmesi ile aynı gün gereği yapılacaktır. Bu proje ile elde edilecek başarıyı bölge hayvancılığının makus talihini değiştirebilecek nitelikte görüyorum” diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise, bir veteriner hekim olarak Adıyaman’da hayvancılığın geliştirilmesi adına en iyi projeyi hazırladıklarını belirterek, “Biz bir projeyi hazırlarken o projenin maliyetine ve getirisine bakıyoruz. Bu proje 1’e 20 getirisi olan bir projedir. Kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın yüzde 70’i geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Onun için öyle bir proje hazırladık ki vatandaşlarımızın gelirini artıralım diye düşündük. Bu projeyle 20 bin hayvan toplayacağız. 20 bin hayvan topladığımızda bakanlıktan Adıyamanlı vatandaşlarımıza gelecek doğrudan gelir 10 milyon TL’dir” dedi.
Projenin önemine değinen Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sırrı Öztürk ise, “Suni tohumlama yapıldığı zaman hasta bir hayvandan öbür hayvana geçebilecek bir hastalık önlenmiş olacaktır. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin kurulma sebebi, çok yüksek potansiyelli hayvanları daha iyi ıslah ederek, ileriye taşıması ve ülkemiz hayvancılığını daha iyi noktalara getirmektir. Onun için bu proje Adıyaman için çok büyük önem arz etmektedir. Bu proje gerçekleştiği zaman Adıyaman’da üreticinin ana sığırda 7 Bin TL civarında aldığı destekleme iki katına çıkmış olacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve diğer katılımcılar tarafından çiftçilere alet ve ekipman dağıtımı yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Çiftçi Eğitim Merkezinde düzenlenen Sosyal Dönüşüm ve Suni Tohumlama Projesinin açılışına, Vali Mahmut Demirtaş, İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sırrı Öztürk,veteriner hekimler ve çiftçiler katıldı.