Yeni Dünya Vakfı’ndan “Edebiyat’ın önemini bilelim” konferansı

    0
    547

    Asıl mesleği avukatlık olan, TRT Anadolu kanalında “Can Veren Pervaneler”  isimli programı sunan Hayati İnanç, Yeni Dünya Vakfının düzenlemiş olduğu “Edebiyat penceresinden hayata bakış” adlı konferansa katılarak üniversite gençlerine divan edebiyatı alanında önemli nasihatlerde bulunarak, “Edebiyat’ın önemini iyi bilmemiz lazım” dedi.

    Eminönü Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda düzenlenen konferansa Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu, siyaset bilimci Ömer Turan, vakıf mütevelli heyeti, yönetim kurulu üyeleri, 200 yakın bursiyer öğrenciler katıldı.

    Konferansın açılış konuşmasını yapan Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu, ayda bir geleneksel konferans serisinin bundan böyle her ay devam edeceğini belirtti. Konuşmanın büyük bir bölümünü vakıf-insan ilişkisi ve etkililiğine değinen Göksu, özellikle divan edebiyatı alanında bilgi ve birikimlerini yeni nesil’e aktarma hususundaki duyarlılığından dolayı müteşekkil olduğunu ve böylesi değerli bir üstadımızı ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

    Bugüne kadar divan edebiyatı alanında önemli çalışmalar yaparak özellikle Osmanlı zamanında şeyh galip gibi edebiyatçıların yıllar öncesinde şiirlerini ve beyitlerini günümüz insanıyla buluşturmaya çalışan Hayati İnanç, Konferansta yıllar öncesinde Osmanlı devleti zamanında yaşamış ünlü edebiyatçı şeyh galip gibi edebiyatçıların dizelerindeki gerçekleri insanların hayata uygulamalarını ve Osmanlı tarihinde Padişahların kanuni, Yavuz Sultan Selim gibi devlet adamlarının o yıllarda divan edebiyatı alanında beyitler yazan şairlerin söylemlerine değer veren ve onların dizelerinde öğütlerine destek vererek devlet çalışmalarında uygulamaya koyması gibi konulara vurgu yapıldı.

    İnanç, “Geçmiş kültürümüzün eşsiz ve engin hazinelerinden biri de divan edebiyatıdır. Kıymetini bilemediğimiz, redd-i miras yoluyla ortadan kaldırmaya çalıştığımız, bu edebiyatı öğrenip rahatlıkla anlayan, yabancıları bile “Böyle mükemmel bir edebiyatı dünyaya nasıl tanıtamazsınız?” diye şaşırttığımız bir edebiyat. Divan edebiyatı kültürüyle günümüz kültürünü kıyaslayacak olursak makas iyice açılıyor. Dünyanın gıpta ettiği, 600 yıl dünyaya insanlık dersi veren, fakat bizim bir çırpıda silip atmaya çalıştığımız bir cihan devletidir Osmanlı. Divan edebiyatı da onun aynadaki görüntüsünden başka bir şey değil” diyerek, şair Vehbi efendinin Yavuz Sultan selime gönderdiği bir dizeyi okuyarak konuşmasına son verdi.

     

    “Bütün dünya benim olsa gamım gitmez nedendir bu
    Ezelden gam turabıyla yoğrulmuş bir bedendir bu”

     

    konferans_

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz