Vali Demirtaş’tan TUBİTAK Uzay Enstitüsüne Ziyaret

    0
    257

    Adıyaman’da devam eden bazı yatırım projelerinin daha etkin, hızlı yürütülmesi ve vatandaşın hizmetine bir an önce sunulması amacıyla karşılaşılan sorunları Bakanlıklar düzeyinde takip etmek ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya giden Vali Mahmut Demirtaş, Ankara temasları kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek, uydu teknolojileri ile ilgili bir brifing alıp, ilgili laboratuarları gezdi.

    TÜBİTAK ziyaretinde Vali Mahmut Demirtaş’ı TÜBİTAK Uzay Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz, Enstitü İdari Yardımcısı Aytekin Çakır ve beraberindekiler karşıladı.

    Vali Mahmut Demirtaş, TÜBİTAK’da uydu teknolojileri ile Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli gözlem uydusu RASAT hakkında Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz’dan bilgi aldı. Ardından uydu sistemleri üretimi ve testlerinde kullanılan laboratuvarları gezdi ve halen RASAT uydusunun kontrol edildiği Yer Kontrol İstasyonu’nda uydunun dünya etrafındaki yörünge hareketleri ve görüntü planlamaları hakkında kendisine bilgi verildi. Vali Demirtaş’a dünyanın farklı bölgelerinden alınan yerli uydu görüntülerinden örnekler gösterilerek, uydu teknolojisinin şehir ve bölge planlamasında kullanımı ve anlık görüntü alınarak kullanımı hakkında bilgi verildi. Adıyaman bölgesinin Şubat 2014 de alınan görüntülerinden de örnekler gösterilerek, bölgedeki yol, köprü ve arazi gibi değişiklikler gösterildi. Sunumu yapan başuzman araştırmacılar, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularının dünyadan yaklaşık 700 km mesafede ve yaklaşık 90 dakikada bir tur attığını ve böylece gerektiğinde günlük değişiklikleri izleyebilmenin mümkün olduğunu vurguladılar. Ayrıca Uzay Enstitüsü’nün hazırlamakta olduğu ve RASAT görüntülerinden oluşan Geoportal (Türkmap) sistemi hakkında da brifing yapıldı. Geoportal ile RASAT görüntülerine bütün kamu kurumlarının erişilebileceği belirtildi. Daha sonra Vali Demirtaş’a Balistika adı verilen ve TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilmiş olan Balistik İnceleme ve Tespit sistemi hakkında sistem üzerinde gösterim yapıldı. Araştırmacılar, Balistika ile binlerce mermi kovanı ve çekirdeğinin çok hızlı bir şekilde üç boyutlu görselleştirme ile kimliğinin çıkarılıp suçluların takibinin nasıl mümkün olduğu gösterildi. Balistika’nın yurt içindeki güvenlik birimleri yanı sıra yurt dışına da ihraç edildiğini belirttiler.

    Sunuşlar ve incelemeler sonunda Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz, ziyaret anısına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’a TUBİTAK Uzay işlemeli bir saat ve Adıyaman Şehir merkezi ve etrafının Şubat 2014 yılında alınmış RASAT uydusu ile çekilmiş 60×60 cm ebatlarında görüntüsünü takdim etti.

    tubitak_5

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz