Adıyaman Özel Park Hospital Diyetisyeni Ceren Tanrıverdi yaklaşan Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gereken konularda açıklamada bulundu.
Ramazan ayında su kaybının olduğunu bu su kaybının da iftar sonrası telafi edilmesi gerektiğini belirten Tanrıverdi şunları söyledi; “Yaz mevsimi ve artan sıcaklar nedeniyle insanlarımız sıvı kaybına çok dikkat etmeli. Ramazan ayında ise özellikle sıvı kaybı daha çok olmakta o nedenle özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında en az iki litreye yakın bir sıvı takviyesi yapılmalı. Bunun dışında Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra yemek yediğimiz için midemize çok ciddi bir baskı oluşuyor.
Yemek sonrası kabızlık, karın ağrıları ve mide yanmaları gibi şikayetler ile karşılaşıyoruz. Onun için her zaman önerdiğimiz gibi Ramazan ayında da iftarın açılmasıyla birlikte yemeklerimizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemeliyiz. Yemekten önce bir iki bardak su içilmesi gerekir. Yemek öncesi çorba içilmesi ve ardından yemeğe geçilmesi daha uygun olacaktır.”
İftar esnasında aşırı yağlı, kızartma ve baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulması gerektiğini belirten Tanrıverdi; “Kızartma ve kavurma tarzı yemeklerden ziyade haşlama, ızgara veya fırın yemekleri tercih edilmelidir. Çok fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Sebze yemekleri daha çok tercih edilmeli yemeklerin yanında çorba, salata, yoğur ilave edilmeye çalışılmalı, Yaz mevsiminin olmazsa olmazları arasında yer alan meyveler, yoğurt, ayran, süt ve süt ürünleri bolca tüketilmelidir. İftar ve sahur arasında bir buçuk ve iki saate yakın sürede bir ara öğünler yapılmalıdır.” Dedi.
Kalp, Tansiyon ve özellikle şeker hastalarının oruç konusunda dikkatli olmaları, şayet oruç tutmak isteyenler olursa da bir hekim kontrolünde oruç tutmalarının doğru olacağını belirten Tanrıverdi şunları kaydetti; “Ramazan ayı sıcak bir döneme geldiği için yaşlı ve hasta olanlar oruçlu iken sıcak ve güneşli ortamlarda çok gezmemeliler. Bunun yanı sıra böbrek hastası olan hastalarımız oruçlu iken yaşanan su kaybı kendilerine sıkıntı teşkil edebilir. Böbrek hastalarının da hekime danışmadan oruç tutmasını önermiyoruz.
Sahurda yenen yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Tanrıverdi; “Sahur en önemli öğünlerden bir tanesidir. Sahur yemeği sonrası yatıldığı için ağır yemeklerden kaçınılmalı mümkün olduğu kadar kahvaltı tarzı yiyecekler tercih edilmeli. Ayrıca gün içinde iftarda da ağır yemekler yendiği için sahurda protein içerikli yiyecekler almak gerekiyor. Peynir, yumurta, domates, salatalık ve tuzsuz zeytin gibi yiyecekler tercih edilmeli.” Dedi.