UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve arkeologlar tarafından ‘dünyanın 8’inci harikası’ olarak kabul edilen Nemrut Dağı’ndaki devasa heykellere kılıf geçirildi.
Kommagene Nemrut Turizm Geliştirme Programı kapsamında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından 2006 yılında başlayan ve 2009 yılında bitirilen Nemrut Dağı alan çalışmasının alt projesi kapsamında Nemrut Dağı’ndaki Zeus heykeli ile kralların el sıkıştığı tabletin alt bölümüne nano teknolojiyle üretilen kılıf yapıldı.
2 bin 206 metre yükseklikte devasa heykellerin bulunduğu Kommagene Krallığı’nın “tanrılar tahtı” olan Nemrut Dağı’nda yeni bir çalışma yapıldı. 2013 yılında turizm sezonunun kapanmasının hemen ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, doğu terasında bulunan Zeus heykeli ile batı terasında bulunan kralların el sıkıştığı tabletin alt kısmına kılıf geçirildi.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, koruma ve restorasyon çalışmalarından sonra tüm heykellere kılıf kullanılacağını ifade ederek, 2014 yılı programına alınmasının beklendiğini aktardı.
Kılıfların nano teknolojiyle üretilmiş bezlerden yapıldığını belirten yetkililer, “Kılıflar ısı farkını minimize ediyor. İçerideki nemi dışarı veriyor, dışarıdaki ıslaklığı içeri almıyor. Heykellerin içerisinde kil zerrecikleri var. Bu zerrecikler aşırı soğukta donuyor ve neticede çatlakların oluşmasına sebebiyet veriyor. Amaç bu çatlakların oluşmasına engellemek ve heykellerin ömürlerini uzatmak” dedi.