Koçali Barajı ve Hes İle İlgili Genişletilmiş Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    0
    224

    İlimizin ekonomik ve tarımsal kalkınması bakımından büyük önem arzeden KOÇALI BARAJI yapımı ile ilgili ön çalınmaları kapsayan toplantı, Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ Başkanlığında yapıldı.

    Toplantıya, ilgili Vali Yardımcıları Yunus Emre ALTINER ve Levent ÖZTİN ile İl Genel Meclis Başkanı Salih ŞAHAN, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal ŞAHİN,  DSİ.20. Bölge Müdürü, DSİ 203. Şube Müdürü, K.Maraş DSİ. 20.Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma Müdürü, Orman İşletme Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı   Defterdarlık Milli Emlak Müdürü, Hazine Avukatları ve  Koçali, Varlık, Recep, Ağaçkonak, Gökçay, Doğanlı, Bağlıca, Çatalağaç Köy muhtarları iştirak etti.

    Toplantıda, Vali Mahmut DEMİRTAŞ; “ Koçali Barajı Adıyaman ilimiz açısından çok büyük önem taşımakta ve özellikle de ekonomik ve sulu tarım açısından büyük faydalar sağlayacaktır.  Bu sebeple, baraj yapımından biran önce yapılması gereken işleri sağlıklı ve çok hızlı bir şekilde tamamlamamız gerekiyor. Varsa sorunları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmamız lazım. Burada hepimize büyük görevler düşüyor. Bu bakımdan başta kamu kurumlarımız ve diğer ilgili meslek kuruluşları ile köy muhtarları, üzerlerine düşen görevi eksiksiz yapmakları gerekmektedir “ dedi.

    Adıyaman Valisi Mahmut DEMİRTAŞ; “DSİ 20.Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Planlama Raporuna göre; Koçali Barajı ve HES Projesi ile ilimiz doğusunda Kâhta ilçesine kadar olan ve güneyde Atatürk Barajı rezervuarı ile sınırlanan 17 761 ha tarım alanı sulanacak, 38,7 MW kurulu güç ile 107 GWh enerji üretilecek ve Adıyaman şehrimize 31,5 hm3/yıl (1,0 m3/s) içme suyu sağlanacaktır. Proje sahası, Fırat havzasında olup, Adıyaman ili Merkez İlçesi, Çatalağaç Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Koçali Barajı bilindiği üzere, Adıyaman ilinin kuzeydoğusunda yer almakta olup, Adıyaman şehir merkezine 45 km. uzaklıktadır. Koçali projesinin ana depolama ünitesini Terasa Çayı üzerinde yapımı planlanan Koçali Barajı oluşturmaktadır. Projeye su temini için, Terasa Çayı’nın ana kolu durumunda bulunan Bulam Çayı üzerine bir bend oluşturularak memba etkili Bulam Çayı akımları Bulam Tüneli ile Koçali Baraj rezervuarına derive edilecektir. Koçali Barajı aks yerinde düzenlenen Bulam ve Terasa Çayı akımları ise Koçali Tüneli ile sulama alanına aktarılacaktır. Bu arada Koçali Tüneli mansabında Koçali Barajı rezervuarının değişken seviyeleri ile Koçali Tüneli kuyruk suyu çıkışı arasındaki kot farkı esas olmak üzere, sulama ve içme suyuna verilecek akımların enerjisi Koçali HES-1 ile alınarak isale hattına mansaplanacaktır. Koçali HES-1 ünitesinin kurulu gücü 10,9 MW yıllık ortalama enerji üretimi ise, 26,4 GWh’dır” dedi.

    Vali Mahmut DEMİRTAŞ; “Koçali HES-1’den alınan sulama ve içmesuyuna verilecek akımlar, kanal-tünel sistemi (Ormaniçi Tüneli, Kuyucak Tüneli) ile Koçali HES kapsamındaki yükleme havuzuna getirilecektir. Yükleme havuzu kotu ile sulama şebekesi başlangıcı arasındaki kot farkından Koçali HES-2 tesisi ile 27,8 MW Kurulu gücünde, yılda ortalama 80,6 GWh enerji üretilecektir. Koçali HES-2’nin kuyruk suyu seviyesi olan 770 m kotunda arıtma tesisi planlanmıştır.     Arıtma tesisinin kapasitesi 90 000 m3/gün olarak öngörülmüş olup bu tesisten alınan 1,0 m3/s içme suyu Adıyaman ve yakınındaki yerleşim birimlerine iletilecektir” şeklinde açılmada bulundu.

    Toplantı sonucunda Kahramanmaraş DSİ 20. Bölge Müdürü başta olmak üzere diğer teknik elemanlar baraj hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulunuldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ise, konuyla ilgili bir sunum yaparak soru cevap bölünme geçildi.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz