Adıyaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yürütülen erişilebilirlik çalışmalarının anlatıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner’in başkanlığında yapılan toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Gürkan, Kamu ve Özel Sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, yasayla birlikte zorunlu hale gelen binaların engelli insanların rahat erişilebilir hale gelmesi için çalışmaların süratle devam ettirildiği belirterek, “Aslında yapılan düzenlemeler sadece engelli vatandaşlarımız için olmayacak bütün dezavantajlı gruplarla ilgili yapılacak. Kurumlarla ilgili denetimlerimizi sürdürüyoruz ve eksikleri tespit ederek bunun düzeltilmesi noktasında uyarılarımızı yapıyoruz” dedi
Erişilebilirlik çalışmalarla ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürü Murat Gürkan, erişilebilirliğin, dezavantajlı grupların evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirler olduğunu belirtti.
Gürkan, “20 Temmuz 2013 tarihinde 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” gereği oluşturulan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları” ile il genelinin tüm; resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, tel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının takip ve denetimi başladı” dedi.
Komisyon, bu güne kadar eksiklerini gidermeleri için kamu kurum kuruluşlar ve umuma açık yapı ve açık ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksiklerin tamamlanması için 7 Temmuz 2015 tarihine kadar zaman verdi. Ancak buna rağmen bu eksikleri gidermeyenlere cezai müeyyideler uygulanacaktır. Her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı elli bin liraya kadar çıkabilecek. Belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beş bin Türk Lirasından yirmi beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beş yüz bin liraya kadar çıkabilecek” dedi