Adıyaman Belediyesinin Projeleri arasında yer alan ve yapımına başlanan Adıyaman Atıksu Arıtma Tesisin ve Atıksu Kolektör hattı inşaatının temeli atılacak.
Kentin önemli çevresel sorunlarından birisine daha son verebilmek için Adıyaman Atıksu Projesinin hazırlandığını ve yürürlüğe konduğunu belirten Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan; “İlimizde toplanan atıksu hiç arıtılmaksızın doğrudan doğruya Cumhuriyet tarihimizin gözbebeği olan Atatürk Baraj Gölü’ne akmaktadır. Hiç arıtılmaksızın Atatürk Baraj Gölü’ne dökülmesi ciddi bir sorun yaratmaktadır. Atıksu Projesi bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Bu Projenin tamamlanmasından sonra kentimizin atıksuyu, arıtıldıktan sonra Atatürk Baraj Gölüne boşaltılacaktır ve bu sayede Atatürk Baraj Gölü’nün sularını kirletmesi önlenmiş olacaktır.” Dedi.
Projenin Avrupa Birliği destekli hazırlandığını belirten Başkan Büyükaslan açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu projenin 6 Haziran 2015 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje, atıksu arıtma tesisi inşaatı, atıksu kollektör hatları inşaatı ve kapasite geliştirme programından oluşmaktadır. Toplam proje maliyeti 18.536.964 Avro’dur. Atıksu mekanik ve tam biyolojik arıtma aşamalarından geçecektir. Biyolojik arıtma karbon, azot ve fosfor giderimi aşamalarından oluşmaktadır. Arıtma sürecinin sonucunda atıksu içerisindeki kirleticiler AB ve Türkiye mevzuatında hassas su alanları için istenen düzeye indirilmiş olacaktır. Bunun sonucunda arıtılmış atıksu Atatürk Baraj Gölüne sorunsuzca boşaltılabilecektir.”
Yapılacak olan Atıksu Arıtma Tesisi kentin ihtiyacını 2025 yılına kadar karşılayacak kapasiteye sahip olduğunun altını çizen Başkan Büyükaslan; “2025 yılında yapılacak kapasite artırım yatırımı ile tesis 2040 yılına kadar Adıyaman’ın ihtiyacını karşılayabilecektir. Adıyaman Atıksu Arıtma Tesisi yılda yaklaşık 10 milyon m3 atık suyun arıtımını gerçekleştirecektir. Arıtma işlemi sonucunda, arıtılmış atıksuyun yanısıra 173 bin metre küp atık çamuru üretilecektir. Bu atık çamuru kimyevi gübreye benzer şekilde azot ve fosfor içerdiğinden orman alanları ve tarımda toprak kalitesini iyileştirmek için kullanılabilecektir” dedi.
TESİS KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK
Arıtma Tesislerinin en büyük sorunlarının enerji sorunu olduğunu belirten Başkan Büyükaslan; “Atıksu arıtma tesisleri çok elektrik tüketmektedir. Bu husus arıtma maliyetlerini arttıran bir unsur olmaktadır. Ancak Adıyaman Atıksu Arıtma Tesisinde durum böyle olmayacaktır; çünkü tesiste atık çamurunun anaerobik fermentasyonu sonucunda elde edilecek biyogazdan yılda 2,7 milyon kwh elektrik üretilecektir. Diğer taraftan, tesis yılda 2,8 milyon kwh elektrik tüketecektir. Böylece tesis elektrik tüketiminin %96’sını kendisi üretmiş olacaktır. Atıksu arıtma tesisinin çalışabilmesi için, kentten toplanan atıksuyun tesise iletilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Adıyaman atıksu Projesi kapsamında kollektör sistemi inşaatı da yer almaktadır. Kollektör sisteminin toplam uzunluğu 30,6 km olacaktır.” Dedi.
Kente önemli bir tesis kazandıracak olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade eden Başkan Büyükaslan; “Önemli bir projenin her birlikte temelini atmanın mutluluğunu yaşayacağız. Bu vesileyle Arıtma tesisi projemizin hayata geçmesinde büyük katkılar sunan Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, İlimiz Milletvekillerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çarşamba günü Saat 10:30 Stilce Mevkiinde düzenlenecek olan temel atma törenimize tüm halkımızı bekliyoruz. İlimize ve bölgemize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.