Adıyaman’ın Saklı Hazinesi Üretime Geçiyor
Yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir potansiyele sahip olan Adıyaman ekonomisinde yeni bir çığır açılıyor. Adıyaman’ın saklı hazinesi olan mermer, son teknoloji ile doğanın kucağından alınarak üretim aşamasına geçiyor.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, ilin en önemli ihracat kalemlerinden birisini oluşturan mermer ocaklarında üretilen mermer bloklarını inceledi. Merkeze bağlı Kömür Beldesinde faaliyet gösteren 4 mermer ocağı ile bir mermer fabrikasını ziyaret eden Vali Demirtaş, Adıyaman ile özdeşleşerek ilin ekonomisine büyük bir canlılık getirileceği beklenen mermerin yer altında çıkarılması, kalitesi ve işlenme aşamaları hakkında Mermer Ocağı İşletmecilerinden detaylı bilgi aldı.
Ziyarette, mermer işletmecilerinin çalışmaları ve sorunlarını da dinleyen Vali Demirtaş, incelemelerde bulunduğu mermer ocaklarında çalışanlarla da sohbet etti.
Ziyaret ettiği mermer ocaklarından birinde Adıyaman’a mermer almaya gelen Çinli bir mermer işletmecisi ile de sohbet eden Vali Demirtaş, Çin’de işlenen mermer ile ilgili yabancı konuktan bilgi aldı.
Adıyaman’daki mermer rezervlerinin dünyadaki mermer rezervlerinin % 4’nü, Türkiye’nin ise %15’ini oluşturduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Bu saklı hazineyi Adıyaman’da mutlaka kazanca dönüştürerek ülkemiz ve ilimiz ekonomisine katkıda bulunmamız gerekiyor. İlimizde 16 firmamız mermer sektöründe üretim yaparak, bu firmalarda yaklaşık 600 vatandaşımız istihdam edilmekte, yüzlerce nakliyecimize de iş imkanı sağlanmaktadır. Mermer Adıyaman için büyük bir anlam ifade ederek geleceğe doğru ilerleyişini emin adımlarla sürdürmektedir. Şu anda mermer ocaklarının yanı başında mermer işletmesi yapan bir fabrikamız üretime devam etmektedir. Bir tanesi de kısa bir zaman içersinde faaliyete geçecektir. Bizim amacımız ilimizin sahip olduğu zengin ve kaliteli mermerin Adıyaman’da işlenerek, yurt içi ve yurt dışı pazarlarına ihraç edilmesi ve satışının yapılmasıdır. Yakın bir zamanda Kahta ilçemizde kurulan Organize Sanayi Bölgesinin bütün alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, buradaki mermer işletmecilerine yer tahsisi yapacağız. Mermer İşletmecilerimize çok daha güzel bir ortamda mermeri ürünlerini işlemelerini, zengin ve kaliteli ürün yelpazesi ile katma değeri daha yüksek mermerlerin satışını yapmalarını sağlayacağız. Bununla birlikte ilimizdeki istihdam ve ekonomiye de çok ciddi bir katkı sağlamış olacağız”dedi.
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde Mermer işletmeciliği yapan işadamı Osman Yıldırım ise, “bugün sayın Valimizle birlikte Adıyaman Mermerinin nasıl bloklar haline getirilerek yurt içi ve yurt dışı piyasasına sunulduğunu görmek amacıyla Kömür Beldemizde faaliyet gösteren 16 mermer ocağımızı ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Burada üretim yapan firmalarımız ilimiz ve ülkemiz ekonomisine çok ciddi anlamda katkılar sağlayarak, istihdam olanakları yaratmaktadırlar. Sayın Valimizle bugün yaptığımız inceleme gezisi ile amacımız bu işletmecilerimizi mahallinde ziyaret ederek, istihdama ve ülke ekonomisine nasıl katkıda bulunduklarını görmektir. Mermer Sektörüne göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı sayın valimiz Mahmut Demirtaş’a teşekkür ediyorum”dedi.
Ziyarette ayrıca, Mermer İşletmecileri, Vali Mahmut Demirtaş’a mermer sektörüne yapmış olduğu katkılardan dolayı mermer işlemeli bir plaket takdim etti.