Adıyaman Yeni Müzesine Kavuşuyor

    0
    249

    1982 yılından beri aynı binasında hizmet veren Adıyaman Müzesi’nin hizmette yetersiz kalması, oldukça  zengin bir tarihi geçmişe ve zenginliğe sahip ilimizin hem bu zenginliğinin halkımız tarafından anlaşılması hem de ilimize gelen ziyaretçilerin bu zenginligi görmesi amacıyla çeşitli projeleri hayata geçirmek üzere harekete geçtiklerini belirten  AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr.M.Murtaza Yetiş bu projelerden biri olan Arkeoloji ve Panorama Müzesi’nin yapılacağı müjdesini verdi.

    Konu ile ilgili bilgi veren Yetiş, “Adıyaman Panorama Ve Arkeoloji Müzesi Proje Yapımı”nın 17.09.2014 tarihinde ihale edilmiş olup sözleşmenin imzalanma aşamasında olduğunu söyledi.

    Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Kültür Bakanlığı müşaviri aynı zamanda Adıyamanlı olan Abdurrahman Çelik ve Kültür ve Turizm  Bakanlığı heyetini geçen aylarda Adıyaman’a davet ettiklerini hatırlatan Yetiş, “ Bakan yardımcımız ve beraberindeki Kültür Bakanlığı bürokratları ile yaptığımız 2 günlük çalışma gezisinde nemruttan perreye ilimizin çok önemli turistik merkezleri yerinde incelenmiş ve akabinde milletvekili arkadaşımız Sayın Mehmet Metiner,  il Valisi Mahmut Demirtaş, il belediye başkanı Hüsrev Kutlu ve bakanlık yetkilileri ile yaptığımız toplantıda Adıyaman Kültür ve Turizminde atılacak adımlarla ilgili önemli kararlar alınmıştı.Bu kararlar arasında ilimize yakışır bir müze yapılması kararı da vardı.
    Aldığımız kararlar bir bir hayata geçiyor. Perre’de Çevre Düzenlemesi işi tamamlanmak üzere. Şimdi de Adıyaman’ın tarihi dokusuna yakışır bir arkeolojik ve panorama müzesi yapımına başlıyoruz. Gerek m² büyüklüğü gerekse sergileme teknikleri ve elektro-mekanik donanımıyla ihtiyaca cevap vermemesi sebebiyle yeni bir müze binasının yapımına karar verilmişti. Yapımına karar verilen ve 30.000 m²’yi kaplayan bir alanda inşa edilecek yeni müzenin toplam kapalı alanı 10.000 m² olup Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserler, toplamda 3000 m²’yi bulan bir alanda sergilenecek. Müzenin 2000 m²’lik alanında oluşturulacak “Panorama” bölümünde ise; dünyanın en yüksek açıkhava müzesi olarak da adlandırılan ve 1987 yılında Dünya Miras Listesinde yer alan Nemrut Dağının, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabelerinin panoramik olarak ziyaretçiye aktarılması sağlanacak. Dünya Miras Listesinde yer alan eseri barındırmasıyla geniş kitlelerde tanınan Adıyaman’ımız Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nin tamamlanması ve ziyarete açılması ile dikkat çekici bir değere daha kavuşacak inşallah. Her zaman dediğimiz gibi Adıyaman her alanda daha iyi şeyler hakkediyor” dedi.
    Bu projenin önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Yetiş, “bu projenin hayata geçmesine vesile olan ve emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımıza, Bakan Yardımcımız Dr. Abdurrahman Arıcı’ya , Kültür Bakanlığı müşaviri hemşehrimiz Abdurrahman Çelik  beye,  il Valimiz Mahmut Demirtaş beye, Belediye Başkanımız Hüsrev  Kutlu beye ve kurum yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.
    Yeni yapılacak müzede sergileme alanlarının yanı sıra; depo, kafeterya, 400 kişilik konferans salonu ve fuaye ile 100’er kişilik 2 adet toplantı salonu, müzecilik konularında eğitim verilebilecek 80 m²’lik çocuk eğitim atölyesi, toplamda 350 m²’yi bulan alanı ile müze hediyelik eşya ve kitap satış mağazalarının yer aldığı ticari alanlar, kafeterya, mescit ve çocuk oyun alanları ile sosyal mekanlar,100 m²’lik ihtisas kütüphanesi, idari birimler yer alacak.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz