TPAO’nun Atık Sıcak Suyu ile Topraksız Serada İlk Hasat

    0
    484

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Kahta’da petrol sondajı esnasında ortaya çıkan sıcak suyuyla ısıtılan topraksız serada ilk hasat yapıldı.

    6 bin metrekare üzerine dünyanın en modern teknolojisiyle kurulan serada yetiştirilen domatesler toplandı. 

    Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında ki tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hibe desteği alan Mevlüt İrfan Yamuk, sera oluşturdu. TPAO tarafından yapılan petrol sondajı esnasında ortaya çıkan sıcak su ayrıştırılarak, serada kullanıldı. Sıcaklığı 70-80 derece olan sıcak su seraların ısıtılmasında kullanıldı. Seracılık maliyetinin yaklaşık yüzde 70’ini kapsayan ısıtma maliyeti, bu sistemle sıfıra indi.

    Tamamen bilgisayar ve otomasyon sistemiyle yapılan serada hiçbir ilaç kullanılmıyor. Serada tozlaşmayı (döllenmeyi) arılar yapıyor. Bombus çeşidi olan arılardan bir tanesi dölleme için günde 5 bin çiçeğe konarak tozlaşmayı sağlıyor. 900 bin TL’ye mal olan seranın 300 bin TL’si hibe olarak verilirken, serada 14 bin 450 adet domates bitkisi bulunuyor. Bu yıl 180-200 ton arasında hasat bekleniyor.
    Serada yapılacak ilk hasada Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Kahta Kaymakamı Metin Esen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.

    AW000398

    Firma Danışmanı Sırrı Özdemir, sera hakkında davetlilere bilgi vererek, “Seramız topraksız olup toprak yerine kokopit dediğimiz Hindistan ceviz kabuğunu öğütüp tekrar preslenmiş bir hali kullanılıyor. Seracılık üretiminde maliyetin yüzde 70’ini ısıtma maliyeti oluşturuyor. Buranın ısıtmasını TPAO tarafından verilen atık sıcak su ile sağlıyoruz. Gelen 70-80 derecelik sıcak suyu eşanjör sistemiyle sağlıyoruz. Buranın ısıtmasını gündüzleri 24 ile 28 derece, geceleri maksimum 17 dereceye kadar çıkartıyoruz. Serada dünyada kullanılan son sistem teknoloji kullanılıyor. Polikarbon kaplama, kelebek havalandırmalı, iklimlendirilmeli ve meteorolojik sistemi bulunuyor” dedi.
    Sera Sahibi Mevlüt İrfan Yamuk ise ilk yıl çok verimli bir hasat gerçekleştirdiklerini belirterek, tamamen doğal olan domateslerin önce iç piyasada satışa sunulacağını dile getirdi.
    Yamuk, “Kesinlikle ilaçlama falan bir şey yoktur. Domateslerimiz arılı olup ilaç kullanılmıyor. Domateslerimiz tamamen hormonsuzdur” dedi.
    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ise bu yıl verilen desteklemelerden bahsederek, “Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında desteklenen seramızdayız. İlimiz genelinde bugüne kadar on adet seraya destek verdik. Vermiş olduğumuz destek miktarı 2 milyon 250 bin TL’dir. Yeni sera alanlarımız bulunmakta olup bundan sonrada desteklemelerimizi sürdüreceğiz. Bu yıl destekleme miktarı 400 bin TL’ye çıktı” dedi.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz