Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy; yarın ilimizi ziyaret edecek.
Sayın Bakanım, öncelikle kadim şehrimiz Adıyaman’a hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Adıyamanlılar olarak sizden beklentimiz büyük. Çünkü bu şehir; tarihi, kültürel mirası, antik kentleri ve eşsiz değerleriyle Türkiye’nin turizmde çok daha önemli bir noktada olması gereken şehirlerinden biridir.
Ancak yıllardır konuşulan, müjdesi verilen birçok projenin hâlâ hayata geçirilmemiş olması Adıyamanlıların haklı bir beklenti içerisine girmesine neden oluyor.
🏛️ Adıyaman Müzesi ne zaman açılacak?
Sayın Bakanım;
Daha önce sizin ve siyasilerimizin defalarca gündeme getirdiği modern Adıyaman Müzesi, Panorama Adıyaman Müzesi ve Perre Antik Kenti Müzesi projeleri konusunda artık somut adımlar görmek istiyoruz.
Üstelik mevcut Adıyaman Müzesi, 6 Şubat depremlerinin üzerinden üç yılı aşkın süre geçmesine rağmen hâlâ ziyarete kapalı.
Adıyaman’ın binlerce yıllık tarihini anlatacak bir müzeye bu şehir daha ne kadar bekleyecek?
Adıyaman’ın kültürel mirasının sergileneceği modern müze projeleri için artık takvim açıklanmasını ve somut çalışmaların başlatılmasını bekliyoruz.
🏺 Perre Antik Kenti hak ettiği değeri görmeli
Sayın Bakanım;
Perre Antik Kenti, sahip olduğu tarihi ve arkeolojik potansiyelle yalnızca Adıyaman’ın değil, Türkiye’nin en önemli kültür turizmi destinasyonlarından biri olabilecek niteliktedir.
Efes gibi dünya çapında tanınan antik kentlerle rekabet edebilecek potansiyele sahip Perre’nin hâlâ büyük bölümünün toprağın altında olması, aslında önümüzde ne kadar büyük bir fırsat bulunduğunu gösteriyor.
Adıyamanlıların sizden talebi nettir:
Perre Antik Kenti için düzenli ve yeterli ödenek sağlansın, profesyonel ve kapsamlı arkeolojik kazılar hızlandırılsın, ortaya çıkarılan tarihi değerlerin korunması sağlansın ve Perre’nin ulusal ve uluslararası tanıtımına çok daha fazla önem verilsin.
Bu tarihi miras yalnızca Adıyaman’ın değil, insanlığın ortak mirasıdır.
🗿 Nemrut Dağı dünya turizminde hak ettiği yere taşınmalı
Sayın Bakanım;
Dünyanın dört bir yanında tanınan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı, Adıyaman’ın en büyük turizm markasıdır.
Ancak Nemrut Dağı’nın sahip olduğu potansiyelin turizm gelirlerine ve ziyaretçi sayılarına yeterince yansımadığını hepimiz görüyoruz.
Nemrut’un ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı için daha güçlü bir PR ve destinasyon pazarlama çalışması yapılmasını istiyoruz.
Nemrut Dağı sadece Adıyaman’ın değil, Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kültür turizmi kapılarından biri olmalıdır.
📚 Adıyaman kültür ve sanatla yeniden buluşmalı
Sayın Bakanım;
6 Şubat depremlerinde büyük yara alan Adıyaman’ın yalnızca binalarını değil, sosyal ve kültürel hayatını da yeniden ayağa kaldırmaya ihtiyacı var.
Bu nedenle Adıyamanlılar sizden;
- Modern ve kapsamlı bir kütüphane,
- Şehrin ihtiyacını karşılayacak bir kültür merkezi,
- Profesyonel bir tiyatro salonu,
- Daha fazla kültürel ve sanatsal etkinlik
müjdesi bekliyor.
Adıyamanlı vatandaşlarımız sosyal ve kültürel etkinliklerden daha fazla faydalanmak istiyor.
Devlet Tiyatroları’nın turne programlarında Adıyaman’ın yıllardır yeterince yer almaması da artık sorgulanmalıdır.
Adıyaman’ın çocukları, gençleri ve sanatseverleri tiyatro izlemek için başka şehirlere gitmek zorunda kalmamalıdır.
🎭 Kültür Yolu Festivali Adıyaman’a gelmeli
Sayın Bakanım;
Adıyamanlılar sizden bir başka güzel müjde daha bekliyor:
2027 yılında Kültür Yolu Festivali’nin Adıyaman’a gelmesi.
Adıyaman’ın tarihi, kültürü, gastronomisi, müziği ve eşsiz doğal güzellikleri böyle büyük bir organizasyonla Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmalıdır.
Bu şehir böyle bir festivali fazlasıyla hak ediyor.
🕌 Vakıf eserlerimiz bir an önce ayağa kaldırılmalı
Sayın Bakanım;
Depremin ağır hasar verdiği tarihi eserlerimizin yeniden ayağa kaldırılması da büyük önem taşıyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden Ulu Cami, Yenipınar Cami, Eskisaray Cami, Çarşı Cami, Kab Cami başta olmak üzere, Adıyaman’daki vakıf eserlerinin restorasyon çalışmalarının hızlandırılarak bir an önce tamamlanmasını istiyoruz.
Çünkü bu eserler yalnızca taş ve duvardan ibaret değildir.
Bunlar Adıyaman’ın hafızası, kimliği ve geçmişten geleceğe bıraktığı mirasıdır.
Sayın Bakanım;
Adıyaman sizden artık yalnızca müjde değil, tarihleri ve takvimleri belli somut adımlar bekliyor.
Modern müze…
Panorama müzesi…
Perre Antik Kenti…
Nemrut Dağı…
Kütüphane…
Kültür merkezi…
Tiyatro salonu…
Kültür Yolu Festivali…
Ve restorasyon bekleyen tarihi eserlerimiz…
Bütün bunlar Adıyaman’ın turizm ve kültür geleceği açısından hayati öneme sahip.
Adıyaman’ın tarihi toprağın altında, kültürü salonların dışında, sanatı ise başka şehirlerde kalmasın.
Sayın Bakanım;
Bugün Adıyaman’a gerçekleştireceğiniz ziyaretin, bu taleplerin karşılık bulduğu ve somut projelerin, ödeneklerin ve takvimlerin açıklandığı bir ziyaret olmasını diliyoruz.
Adıyaman hazır.
Yeter ki Adıyaman’ın tarihi, kültürü ve turizmi için gereken irade ve destek verilsin.
Hoş geldiniz Sayın Bakanım.
Adıyaman sizden güzel haberler bekliyor.



