Oran: ” Bugün Türkiye’nin Karşı Karşıya Olduğu Bu Terör Saldırıları Gerçekten Son Derece Üzücü”

    0
    472

    Adıyaman’da temaslarda bulunmak üzere parti binasını ziyaret eden eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran,  gündeme dair açıklamalarda bulundu.

    Oran’a CHP İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi, CHP İlçe Başkanı Hanifi Çavuş ve partililer eşlik etti.

    Burada gazetecilere açıklümamada bulunan Oran, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, hem ülkemizde hemde bu bölgede sınır dışı ve sınır içimizde maalesef üzüntü veren gelişmelerin olduğunu söyledi.

    Son bir hafta içerisinde bir çok yurttaşın zarar gördüğünü ve bir çok şehidimiz ile yaralıların olduğunu hatırlatan Oran, dün yine şehitlerin olduğunu anımsattı.

    – TERÖRLE MÜCADELE EDİLMESİ GEREKİYOR

    Terörün kınanması gerektiğini ve hiçbir şekilde kabul edilecek bir durum dolmadığını vurgulayan Oran, şöyle konuştu:

    “Bugün Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bu terör saldırıları gerçekten son derece üzücü. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizde bunu kınıyoruz. Terörle mücadele edilmesinin gerektiğini, ben bir kez daha söylüyorum. Terör bir insanlık suçu ve kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, gerekçesi ne olursa olsun, insan hayatı her şeyden üstündür. İnsan hayatını hiçbir kimse katledemez, öyle bir suç işleyemez, terör bir insanlık suçudur, terörü nefretle kınıyoruz”

    – ADIYAMAN HÜKÜMETİN YANLIŞ POLİTİKALARINDAN DOLAYI OLUMSUZ ETKİLENDİ
    Adıyaman’ın bu bölgede olağanüstü hal bölgesi öncesinde ve sonrasında da hep bir kardeşlik ve barış kenti olduğuna dikkat çeken Oran, “Adıyaman huzur kentiydi. Sırf Adıyaman’da son dönemlerde hükümetin yanlış politikalarından burası da çok olumsuz etkilendi. Burada da huzur ve kardeşlik bozulmak isteniyor. Burada da bir takım oyunlar oynanmak isteniyor ama ben Adıyamanlıların bu oyuna gelmeyeceklerini inanıyorum. Tabi iktidarın neden bunlar diye baktığımız zaman burada da iktidarın bugüne kadar uyguladıkları, bütün yaptığı yanlış politikalar, hem terörle mücadele konusunda bugüne kadar sergiledikleri politika, hem ulusal güvenlik konusunda yürüttükleri politika, Türkiye sınırından geçen kontrolsüz 2 milyona yakın Suriyelinin geçişi ayrı bir sorun”

    – ADIYAMAN’DA SORUN İŞSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR

    Hükümetin bölgede uyguladıkları ekonomik kalkınma teşvik politikalarının ayrı bir sorun olduğunu belirten Oran, “Çünkü terörü besleyen en önemli unsurda Adıyaman’da bugün karşı karşıya kaldığı yoksulluk, issizlik. Adıyaman’da da hem işsizler derneği var hemde mevsimlik işçiler derneği var. Türkiye’de başka bir yerde yok. Maalesef aş olmayınca, barışta olmuyor. Bunlarda hep terörü besleyen unsurlardır. Dolayısı ile bugüne kadar hükümetin bütün uyguladığı dış politikayla beraber Suriye politikasıyla beraber, Ortadoğu politikasıyla beraber, bütün bu unsurlar bugün Türkiye’yi, maalesef bu bölgeyi, Adıyaman’ı böyle bir acı tabloyla karşı karşıya bırakmış durumda. Dolayısı ile biz bunları yok sayamayız. Bütün bunların nedenlerini araştırmadan, nedenlerini bulmadan, biz gelecekle ilgili doğru politikalar doğru adımlar atamayız. Bugün bölge bu hale geldiyse, tekrardan terör Türkiye’nin ana gündemi haline geldiyse, bölgede bir savaş durumuyla karşı karşıyaysa, burada hükümetin bugüne kadar politikaların bir kere ana nedeni bu, bir kere altını kalın kalemle çizmek lazım”

    – MEŞRU OLMAYAN BİR HÜKÜMETİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDIĞINI GÖRÜYORUZ

    Ülkede meşru bir hükümetin olmadığını anlatan Oran, şöyle devam etti:

    “Seçim biteli 51 gün oldu. 7 Hazirandan itibaren ve yine yaklaşık şuanda geçte olsa Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisine verdi. Yaklaşık 27 Temmuz’da verdi. 18 gün olmuş, 45 gün süresi var. Aslında bugün alınan kararlara bakıldığı zaman halkın oylarıyla seçilmiş meşru olmayan bir hükümetin çok önemli kararları aldığını görüyoruz. Bu da aslında tartışılır. Anayasaya göre tartışılır. Türkiye’deki hava üstlerinin yabancılara açılması nedir, bu yurt dışına operasyon yapılması. Bütün bunlar aslında Türkiye’nin geleceğini etkileyen, geleceğini ilgilendiren konular ama baktığınız zamanda meşru olmayan bir hükümet var şuanda. Böyle baktığınız zaman ortada bir hükümet yok. Aslında Türkiye büyük bir kaosa sürükleniyor. Buradan baktığınız zaman ben bir iki noktanın altını çizmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini sadece Adalet Kalkınma Partisi olarak görevlendirmemeli, şuanda 45 günün hemen hemen yarısına doğru geliyoruz. Cumhurbaşkanı hükümet kurma görevini muhalefet partilerine de vermesi gerekiyor. Artık onunda zamanı geliyor. Ak Parti bu süreci istediği gibi yönetemez. Cumhurbaşkanı da kendi kafasındaki plana göre bu süreci yönetemez. Cumhurbaşkanı şeffaf bir şekilde açıklamalı. 45 günü nasıl değerlendirecek, yani bu 45 günde ne kadar hükümeti kurma görevi verecek, ondan sonra hangi muhalefet partisine vermesi gerekiyor”

    – CUMHURBAŞKANI BU SÜRECİ SADECE AKP İLE YÖNETEMEZ

    Cumhurbaşkanına seslenen Oran, “Cumhurbaşkanı bu süreci sadece AKP ile götüremez, bir an evvel muhalefet partilerine kurma görevini vermesi gerekiyor. Bu her şeyden önemlisidir. İkinci önemli konu 7 Haziran seçimlerinde halkımız milletimizin iradesi ortaya bir tablo konuldu. Sandıktan çıkan bir sonuç var. Burada bugüne kadar yanlış politikalar, 13 yıldır götüren hükümet azınlıkta kalan bir oy aldı. Yüzde 41 aldı, yüzde 60 yakın bir oyla diğer üç partiye verdi. Dolayısı ile bugün 7 Haziranda çıkan milletin iradesi hala o yüzde 60 olasılığı ortaya koyuyor. Onun için Cumhurbaşkanı muhalefete görevi vermeli, muhalefette tek seçenek AKP değildir. Yine muhalefette ana muhalefette yüzde 60 arasındaki iş birliği Türkiye’nin geleceği için, halkın can güvenliği için, halkın güvenliği için zorlamalı. Hiçbir partinin iradesi, hiçbir partinin liderinin iradesi, hiçbir partinin önceliği, milletin iradesinden güçlü değildir” dedi.

    – MHP’YE TEPKİ

    MHP’ye takındığı tavırdan dolayı eleştiri yönelten Oran, “Bu noktada milliyetçi hareket partisinin ‘ben kapıyı kapattım, ne olursa olsun, ben muhalefette kalacağım’ deme lüksüne sahip değildir. 7 haziran sonuçlarında herkes masaya oturmalı, herkes oturup konuşmalı, oturup tartışmalı, ülkenin geleceği için bir araya gelmeli, halk bunu istemiştir” diye konuştu.

    – HDP TERÖR KONUSUNDA TAVRINI BELLİ ETMELİDİR

    HDP’ye de çağrıda bulunan Oran, şunları söyledi:

    “Bu hdp içinde geçerli, terörle ilgili artık kendini pozisyonunu netleştirmeli. Sandıktan duvar ördüler, barajı geçtiler. Halkın teveccühünü görsünler. O zaman o da terörle, insanlık suçuyla mesafesini koyabilmelidir. Dolayısıyla sadece hükümet kurma çabası cumhuriyet halk partisi ile sınırlı kalmamalıdır. Cumhuriyet halk partisi bugün hükümeti kurma konusunda her çabayı göstermektedir, her yolu denemektedir. Diyorlar ki ülke istikrarsız bir durumda kalmasın”

    – AK PARTİ ÜLKEYİ KAOSA GÖTÜRÜP ERKEN SEÇİM DERDİNDE

    AK partinin planının ortada olduğunu belirten Oran, “AK parti sonuçta ülkeyi biraz kaosa götürüp aslında kafalarının arkasından geçen erken seçim. Kafalarından geçen erken seçim modeli bir seçim hükümeti değil mevcut hükümetle gitmektir. Bu süreci AK parti de kimseyi aldatmasın, kandırmasın, erken seçime gidilecekse de erken seçimde bu ülke seçim hükümeti ile gitmeli, mevcut hükümetle erken seçime gitmemeli. AK partinin planı var, bunu görüyoruz, bunu okuyoruz. Türkiyeyi yeniden seçime götürmek yada tek başına iktidasr olmayı hedeflemek bu kaos ortamında süreci biraz uzatıyorlar. Bununla beraberde kararı Türkiye büyük millet meclisine erken seçim kararı aldırarak seçim hükümetinden kaçmak, neden seçim hükümetinden kaçmayı düşünüyorlar. Çünkü seçim hükümeti yine bizim anayasamıza göre her parti aldığı oy oranlarıyla bakanlıkları kendi aralarında tanzim edecekler, dolayısıyla tabi bu bakanlar varsa yolsuzluk, hırsızlık yapılan hatalar, takipsizlik, hukuksuzluk, onların üzerine gitmek zorundadır. Dolayısıyla AK parti bunlardan kaçmak uğruna böyle bir çaba içerisinde olabilir. Bunu aklından geçirmemeli” şeklinde konuştu.

    – TÜRKİYE’NİN ERKEN SEÇİME GİTME LÜKSÜ YOK

    Türkiye’nin şuanda bir erken seçime gitme lüksünün olmadığının altını çizen Oran, şunları aktardı:

    “Cumhurbaşkanı biran evvel muhalefete vermeli. Hükümeti kurmakla görevli yüzde 60 muhalefet, her partiyi, en az cumhuriyet halk partisi kadar çaba göstermeli. Benim önceliğim, benim kendi önceliklerim değil, halkımın öncelikleri, milli irade demeli ve masaya oturmalıdır. Çünkü siyaset çözüm üretme, sonuç alması lazım, siyaset insanlara umut vermesi lazım, dolayısıyla bugün ben özellikle bu çağrıyı ben cumhurbaşkanına yapıyorum. Artık süreyi 45 günü sen tek başına AK partiye veremesin, muhalefete verme zamanı geliyor. Cumhuriyet halk partisinin dışında muhalefet partiler de bu süreçte ‘benim dediğim dedik, ben nedersem odur, ben kapıyı kapatırım, ben masaya oturmam’ deme lüksüne sahip değiller. Herkesin bugün halkımızın can güvenliğini koruma sorumluluğu ve zorunluluğu var. Türkiye bir taraftan IŞİD tehdidiyle karşı karşıya, bir taraftan pkk tehdidi ile karşı karşıya. Bu ortamda her partinin öncelikleri işin teferruatı, önemli olan, halkın memnuniyetini, önceliği, onun can güvenliği ve ülkemizin geleceği olarak düşünülmelidir”

    – PARTİ KAPATMA YAKIŞMAZ

    21. yüzyılda parti kapatmanın Türkiye’ye yakışmayacağını vurgulayan Oran, konuşmasını şöyle tamamladı:

    “Yakışmaz Türkiye’ye ama HDP bu seçimlerde önemli bir teveccüh gördü, barajı geçti, önemli bir oy aldı. Halkımız onlara parlamentoda temsil etmek istediler. Onlarında mutlaka terörle, şiddetle, PKK ile araya artık bir mesafe koymaları gerekir. İyi terörist, kötü terörist yoktur. Terör bir insanlık suçudur, dolayısıyla Türkiye iktidar da HDP de artık terörle araya mesafe koyması gerekiyor. Bu konuda Davutoğlu’nun açıklaması var, bu açıklamalar çok geç kalınmış bir açıklamalardır. PKK çekilmeli, silahları terk etmeli, bunları daha evvel söylemesi gerekiyordu. Biz ana muhalefet partisi olarak bu konuda hükümeti uyarmıştık. Bugünde uyarıyoruz. Türkiye terörle hem iktidar partisi hem HDP terörle arasına mesafe koymalı, terör insanlık suçu olarak görmeli, HDP için bu geçerli tabi”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz