Nefes Borusundan Toplu İğne Çıkardılar

    0
    329

    Adıyaman’da 15 yaşındaki Rüveyda Aycan Tırpan’ın eşarbını bağlarken nefes borusuna kaçırdığı toplu iğne, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde yapılan kapalı yöntem operasyon çıkarıldı. 
    10 gün önce Adıyaman’da okulda eşarbını bağlamaya çalışan Rüveyda Aycan Tırpan (15), ağzına aldığı 2 toplu iğneden birini nefes borusuna kaçırdı. Bunun üzerine okul idaresi tarafından okula çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Rüveyda’ya ilk müdahale yapıldı ancak iğne bulunduğu yerden çıkarılamadı. Bunun üzerine tavsiye üzerine aile çocuğunu MEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’ne getirdi. Burada bir süre tedavi gören ancak kapalı yöntem ameliyatla bunun alınmasının zor olduğu söylenen Rüveyda, başarılı bir operasyonla açık ameliyat olmaktan kurtuldu. Prof. Dr. Ali Naycı ile ekibinin sadece yüzde 10 şans bulunmasına rağmen gerçekleştirdiği kapalı yöntem operasyonla, Rüveyda’nın nefes borusunda duran toplu iğne sadece 10 dakikalık operasyonla çıkartıldı. Şimdi eski sağlına yeniden kavuşan Rüveyda, bugün taburcu olacak.

    “DİŞLERİMİN ARASINA ALDIĞIM İĞNEYİ YUTTUM”
    Başından geçen şansız olayı gazetecilere anlatan Rüveyda Aycan Tırpan, okulda eşarbını bağlarken iğneyi yuttuğunu belirterek, “İki tane iğneyi dişlerimin arasına koymuştum. Birini alırken nefes aldığım sırada diğerini yuttum. Sonra Adıyaman’da hastaneye kaldırdılar. Orada küçük bir operasyon geçirdim. Orada kapalı ameliyat olamayacağımı söyleyerek buraya sevk ettiler. Burada geldik açık ameliyat olacağımı söylediler. Yüzde 90 açık ameliyat ihtimali vardı. Ondan sonra ancak açık olmadım. Kapalı bir şekilde oldum, bıçak değmedi. Bir daha iğneyi ağzıma almayacağım” dedi.
    Baba Mahmut Tırpan ise Adıyaman’dan Mersin’e bir tavsiye üzerine geldiklerini vurgulayarak, “Hasan Övünç Hocamız orada Ali Hocamızı önerdi bize. 8-10 günlük bir tedavi süresinde açık ameliyat olması gerekiyor diye görüş bildirildi burada bize. Ancak o tedavide olumlu, iyi şeyler gelişti. Sonrasında işte Ali Hocamız ekibiyle beraber kapalı yöntemle operasyona girdiler. O şekilde iğneyi aldılar” ifadelerini kullandı.

    “NEFES BORUSUNA KAÇAN CİSİMLER TEHLİKELİ”
    Ameliyatı yapan Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Naycı da bu hastanın kendilerine Adıyaman’dan geldiğini belirterek, “Adıyaman’dan bize nefes yollarına iğne kaçtığı ön tanısıyla gönderildi. Orada bir işlem olmuş ama işlem başarılı olmayınca bize yönlendirilen bir hasta. Biz baktık, filmlerini çektik, gerçekten çok derinlerde neredeyse akciğerin tabanına kadar ilerlemiş bir iğne görüntülemesini gördük. Bunu kapalı yöntemle herhangi bir ameliyat olmadan bu yabancı cismi çıkardık. Tabi özellikle nefes borusuna kaçan yabancı cisimler boğulmaya neden olabileceği için son derece tehlikeli. Sivri cisimlerin yırtma, delme gibi ekstra sıkıntıları olabiliyor. Fakat başarılı bir işlemle herhalde bir 10 dakika gibi bir sürede bu cismi ameliyatsız çıkarmayı başardık. İğneyi nefes yollarından çıkardık. Hastayı bugün gönderiyoruz, sağlığına kavuştu. İlaç tedavisini tamamladık. Bugün inşallah taburcu edeceğiz” şeklinde konuştu.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz