Mısırda ki Çizgili Yaprak Kurduna Dikkat

    0
    286

    Besni Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, çiftçileri uyararak mısırda çizgili yaprak kurduna dikkat edilmesini istedi.
    Konu ile ilgili açıklama yapan Besni Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
    “İlçemiz mısır yetiştiriciliği gün geçtikçe artmakta olup, yaklaşık 45 bin dekar alanda mısır üretimi yapılmaktadır. İlçe Müdürlüğümüz konu uzmanı teknik ekipler tarafından yapılan arazi kontrolleri esnasında ilçemizde yetiştiriciliği yapılan ekilişler kontrol edilmekte ve görülen yetiştirici hataları ile hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda çiftçilerimize danışmanlık yapılmaktadır. Yapılan bu arazi kontrollerinde ilçemizde yetiştiriciliği yapılan mısır alanlarında özellikle Keysun ovasında mısırlarda çizgili yaprak kurdunun zarar eşiğinin üzerinde olduğu tespiti yapılmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin mısır alanlarını sık kontrol etmeleri gerekir. Zaralı ile mücadele için ilçe müdürlüğümüz teknik personellerinden bitki koruma teknik yardımı almaları gerekmektedir. Söz konusu zarlı ile mücadele etmek onu iyi tanımakla olur. Bu zararlı kelebeğinin, kanat açıklığı 2-3 santim olup, çizgili yaprak kurdu ergininin kanat açıklığı 18-30 milimetredir. Ön kanatları esmerimsi, kahverengiden açık gri renge kadar değişiklik gösterip, arka kanatlar beyazımtırak, damarları ise koyu renklidir. Kanatların etrafı koyu kahverengi saçaklarla çevrili olan zararlının yumurtaları beyaz renkli, yaklaşık olarak 0.4 milimetre çapındadır.
    Kümeler halinde genellikle yaprakların altına bırakılan yumurtalar tüylerle örtülüdür. Larva renkleri genellikle yeşilimsi ve kahverengimsi bir görünüşte olup, yanlarında vücut boyunca uzanan bantlar bulunur. Kışı genellikle hareketsiz formda geçiren zararlı, Nisan sonlarına doğru görülmeye başlar. Larvalar gelişmelerini 10-35 gün arasında tamamlayıp, olgunlaşan larvalar toprak içinde veya yüzeyinde hareketsiz döneme geçerler. Bir dişi kelebek bin 700 kadar yumurta bırakabilir. Buda zararlının ne kadar hızlı ve çok zarar vereceğinin göstergesidir. Bitkideki zararı ise, ilk dönemlerde larvalar, bulundukları yaprakları yiyerek yaprağı zar halinde bırakırlar. Daha ileriki dönemlerde ise yaprağın tamamını yiyip bitirebilen zararlı bitkinin gelişme yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100 yakın verim kaybına sebebiyet verebilmektedir. Bu zararlı ülkemizde hemen her yerde görülmektedir. Çiftçilerimizin bu çizgili yaprak kurduna karşı hassas davranarak, ilçe müdürlüğümüzden teknik destek almalarını, ilaç kullanmaları halinde mutlaka reçete ile uygulamalarını tavsiye eder hayırlı ve bol ürün almalarını temenni ederim.”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz