Sincik ilçesinde genç kızların el emeği dokuma halıları ilgi bekliyor.
Sincik ilçesinin Çamdere köyünde genç kızlar tarafından üretilen el yapımı ve tamamı koyun yününden üretilen, ilmek ilmek nakış ile işlenen yün halıları, unutulmaya ve ilgisizliğe yüz tutmaya başladı.
Halıcı esnafı yaptıkları açıklamada, “El emeği göz nuru bu halıların en önemli özelliklerinden biriside sağlıklı olması. Bu Halılar İlme (Düğüm) atılarak yapılıyor. Halı dokunurken kullanılan ipin tamamı koyun yününden olması ise bu halıların başka bir özelliğini taşıyor. Bir halı yaklaşık olarak 4 bayan tarafından 15 günde ancak tamamlandığı, halı dokumanın tamamen bir sanaat olduğu bilinmektedir” diye konuştular.
Eski İl genel Meclis Üyesi Ramazan Güldü ise “İlk önce Malatya’dan ve çevre köylerden Koyun Yünü satın alınıyor. Kadınlarımız bu koyun yününü ellerine sararak ve makaralar sayesinde ip haline getiriyorlar. İplik haline getirdikleri yünü kök boyalarla çeşitli renklere boyayan kadınlarımız, halı dokumak için hazırlanan iplerin halı tezgahlarına getirilip genç kızların elinde bir sanata dönüşüyor. Bir çift halının yaklaşık olarak 4 yada 5 kız tarafından 1 ayda tezgahtan indiriliyor. Dokunan bu halıların köyün önemli bir geçim kaynağı haline gelmişti. Ancak son zamanlarda bu halıların piyasada fazla ilgi görmediğini, el emeği göz nuru olan halıları her zaman her tanıtımda tanıtmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Sincik ilçesi ve çamdere köyü için el yapımı halıların bir değer olduğunu vurgulayan Güldü, bu değeri yaşatmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Bu değerin son zamanlarda çağın ve teknolojinin had safhaya gelmesi ile değer kaybettiğine dikkat çeken Güldü, bu değeri yaşatmak için çalışacakların devam ettiğini bildirdi.
El yapımı halıların insan sağlığınada faydası olduğunun altını çizen Güldü, halıların insanı terletmediği, yazın serin, kışın sıcak tuttuğunu ve görsel olarak da çok değerli bir sanat olduğunu sözlerine ekledi.
PHA