Beyaz Altın’da Hasat Zamanı Başlıyor

    0
    442

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yörede “beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı.

    Adıyaman’da da yeni yeni hasada gelen pamuk döneniminde 3 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlalarda hummalı çalışmalar başladı.

    Yetkililer,  bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ve yaklaşık bin ton pamuk toplanmasının beklendiğini söylediler.

    GAP’ın devreye girmesi ve arazilerin sulanmasının ardından Çukurova’yı geride bırakarak Türkiye’nin pamuk deposu illerinden biri olan Adıyaman’da yeni hasat dönemi de başladı.

    Onlarca çocuk, kadın ve erkek pamuk toplamak için tarlalara akın etmeye başladı.

    Birçok bölgede alternatif ürün olarak mısırın tercih edilmesi nedeniyle pamuk ekim alanlarında azalma yaşanırken, son yıllarda Türkiye genelinin aksine Adıyaman’da ise ekim alanlarında artış oldu. T

    -YAKICI SICAKTA HERKES TARLADA

    Hasat mevsiminin başlamasıyla binlerce insan uçsuz bucaksız tarlalarda pamuk toplamaya başladı. Küçük araziye sahip olanlar hasatlarını kendileri toplarken, geniş araziye sahip olanlar ise tarım işçiliği yapan ailelerin desteğini alıyor.

    Çocuk, genç, kadın, erkek herkesin tarlalarda pamuk topladığı kentte, bu çalışma karşılığı ise günlük 25 ile 50 lira veriliyor. 3 ay sürecek çalışmaya katılan birçok tarım işçisi aile, pamuk sezonunda kazanacakları para ile kışlık ihtiyaçlarını ve çocuklarının eğitim ve evlenme giderlerinin karşılamanın hesabını yapıyor.

    Aileler hasat döneminde çocuklarını, açılacak olan okullarının yaklaşık 1.5- 2 aylık ilk döneminde eğitime gönderemeyeceklerini ve çocuklarının ancak Kasım ayında ders başı yapabileceklerini ifade ettiler.

    -YAĞIŞLI SEZON BEREKET GETİRECEK

    Yetkililer, yağışların hasadına başlanan pamukta rekoltenin yüksek olduğuna değindiler. Rekoltenin yüksek olduğu pamukta taban fiyatının düşük olmasından şikayet eden yetkililer, “Geçen yıl toplanan ortalama 1 milyon ton pamuk ile Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 70’i bu bölge illerinden karşılanmış oldu. Bu yıl hem ekim alanlarının genişlemesi, hem de rekoltenin yüksek olmasından dolayı Türkiye üretiminin büyük bir kısmını karşılamayı hedefliyoruz”

    -İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILIYORUZ

    Pamuk tarlalarında çalışarak ihtiyaçlarını karşılayan aileler, “Mevsimlik işçiler olarak Türkiye’nin her bölgesine gidiyoruz. Burada kendi memleketimizde çalışmak gibisi elbette yoktur. Çocuklarımız ile birlikte pamuk hasadı yaparak tüm ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Buradaki ailelerin maddi durumları çok kötü. Bunun için biz buralarda çalışıyoruz. Keşke daimi bir işimiz olsa da böyle güneşin karşısında çalışmasak” şeklinde konuştular.

    PHA

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz