Bereket: “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de enflasyona ezdirilmemeli”

0
536

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15.Sağlık ve Medikal Grubu Meclis Üyesi Fatin Rüştü Bereket, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ücret iyileştirme konuları için Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasında çalıştay düzenledi.

Çalıştay’a ATSO meclis Üyeleri Fatin Rüştü Bereket, Özgür Bülent Açıkgöz, komite üyeleri Ali Kemal Karınca, Mahmut Yıldırım ve Burhan Kardaş katıldı.

Sağlık ve Medikal Grubu Meclis Üyesi Bereket, çalıştay sonucunu ATSO yönetim Kuruluna havale ederek ATSO Başkanı Mustafa Uslu imzalı yetkili bakanlıklara gönderilmesini talep etti.

Bereket, rehabilitasyon merkezleri ile ilgili sıkıntılarının giderilmesi açısından özellikle servis hizmetlerinin ya devlet tarafından karşılanması ya da merkezlerin yaptığı servis hizmetleri için öğrenci başına rehabilitasyon merkezlerine veya öğrenci velilerine ödeme yapılması gerektiğini söyledi.

  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de enflasyona ezdirilmemeli

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ücret iyileştirme talep raporu sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bereket, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyarlılığı ve sosyal devlet anlayışı gereği engelli bireyler kendilerini değerli hissettiğini belirterek, “Engelli bireyler Sayın Cumhurbaşkanımızın duyarlılığıyla büyük destek görmüşlerdir. 2006’ya kadar toplumdan izole edilen, evlerinden çıkamayan, sadece 35 bin engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim sektörümüz, günümüzde 525 bin engelli bireyin eğitim aldığı, 52 bin personelin istihdam edildiği, 800 bin engelli bireyin de rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlayarak topluma kazandırıldığı dünyaya örnek bir modele dönüşmüştür,” dedi.

  • “Hizmet sunumu imkansız hale geldi”

Son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını kaydeden Bereket, şunları kaydetti:

“Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışları hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkansız hale getirmiştir. Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin tarafımızdan ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir. Bunun yanı sıra, salgın koşulları sebebiyle dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurumlarımızda büyük oranda etkilenmişlerdir. Özellikle akaryakıt, gıda, elektrik, doğalgaz, kırtasiye vb. ürünlere yapılan yüksek artışlar malumlarınızdır. Ayrıca Temmuz ayında asgari ücrete yapılan artışta kurumlarımıza ek bir maliyet oluşturmuştur. 2006’da bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2022’nin gelindiğinde asgari ücretin yüzde 27’sine gerilemiştir. Bu durum kurumlarımızı ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya bırakmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde bu günlere gelen bu güzel hizmet yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeni ile kapanma ile karşı karşıya kalmıştır. Bu tablo, hizmet alan özel gereksinimli bireyler, çalışanlarımız ve biz kurum sahipleri açısından telafisi mümkün olmayacak bir durumdur. Bu güzel hizmetin sürmesi için Hükümetimizin bütün kesimleri enflasyona ezdirmeme yönündeki kararları doğrultusunda kurumlarımızın da desteklenmesini talep ediyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz