Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, “2023’te inşallah 500 milyar dolar ihracat rakamlarını yakalayacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına giremememiz için hiçbir neden görmüyoruz. Bunun için Türkiye’de üretim yapan insanların önünün açılması lazım” dedi.
2013 yılını değerlendiren ve 2014 yılından beklentilerini açıklayan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, 2013’ün son çeyreğinde açıklanan büyüme rakamlarıyla iyi bir trendin yakalandığına dikkat çekti. Uslu, “Acısıyla, tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle koca bir yılı geride bıraktık. Ülkemizin sosyo-ekonomik durumunu değerlendirecek olursak belki arzuladığımız büyümeyi yakalayamamış olabiliriz ancak şunu söyleyebiliriz. Bugün küresel ekonomi denilen kavramdan yola çıkarsak küresel ekonomiyle uluslar arası devletlerle birlikte yarıştığımızı da ortaya koyduğunuz zaman etrafımızda hatta Avrupa ülkelerinde ekonominin gidişatının çok iyi olmadığını görüyoruz. Ekonomisi bizden çok iyi olan ülkelerde var, olmayan ülkelerde var. Ama Türkiye’nin genel durumuna baktığınız zaman 2013 yılında Türkiye’nin ekonomisinin çok kötü olmadığını görüyoruz. Arzuladığımız oranlarda olmasa da ülkemiz iyi bir trendi yakalamış bulunuyor. Dünyada Çin büyümeyi yakalamış, bu işi önde götüren bir ülkedir ama Türkiye’de Çin’in çok gerisinde değil. Hatta 2013 yılının son çeyreğinde 4,4’lük bir büyümeyi yakalamış bulunuyoruz. Bu sevindirici bir rakam. Temennimiz 2014 yılında daha yüksek düzeyde bir oranı yakalamaktır” dedi.
“BİZ ZORU BAŞARAN BİR MİLLETİN EVLADIYIZ”
Türkiye’nin büyümesini baltalayan iç meselelere vurgu yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Uslu, “Konjonktürel olayların, özellikle bu bölgenin içinde olduğu olayları varsayarsak bunların çok zor olduğunu, hatta 2023 hedeflerini de düşündüğümüz zaman bir taraftan da özellikle bölgemizde kara bulutların gezdiğini görüyoruz. Biz zoru başaran bir milletin evladıyız. Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. Biz kendi içimizdeki sorunu çözmeden hiçbir hedefe ulaşamayacağımızı bilmeliyiz. Özellikle işsizlik oranlarını düşürüp refah seviyesinin yükselmesi için ihracat rakamlarımızı istediğimiz düzeye çıkarmamız için içimizdeki sorunları çözmemiz lazım. Atalarımız ‘Kavgalı evden kimse kız bile istemez’ derdi. O açıdan kendi içimizdeki kronikleşmiş sorunları çözmeden böyle bir rakamı yakalayabilmemiz zor olacak. İçimizdeki sorunlarla birlikte bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz. İçeriden ve dışarıdan dış güçler bu süreci baltalamaya çalışacaklardır. Ama yine Türkiye’de idarecilere, özellikle önemli konumda bulunan insanlara çok iş düşüyor. Sert söylemlerden kaçınmamız lazım. Bu sürecin nihai sona ulaşması için herkesin gerekli gayreti göstermesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah bu sorunu da aşarsak 2014 yılının sonunda ekonomimizin oranlarının daha da iyi yerlerde olduğunu anlatacağız ve ben buna yürekten inanıyorum. Çünkü bizim çok ciddi kaynaklarımız vardır. Biz bunların değerlendirilmesi noktasında önemli bir aşama kat edip bunu katma değere çevirirsek stratejik yatırımlarımızı artırırsak buna paralel olarak devlet destekleri de verilirse üstesinden gelebiliriz. 2023’te inşallah 500 milyar dolar ihracat rakamlarını da yakalayacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına giremememiz için hiçbir neden görmüyoruz. Bunun için Türkiye’de üretim yapan insanların önünün açılması lazım. Uluslararası arenada bizimle yarışan devletlerin sunmuş olduğu destekler Türk müteşebbisine verildiği zaman biz sahada her zaman puan almaya hazırız” dedi.
“CARİ AÇIĞIMIZI AZALTMAMIZ GEREK”
Türkiye’deki cari açığın 2014 yılında azalacağını ümit eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü, “2014 yılında da cari açığımızın azalacağını ümit ediyorum. Cari açık Türkiye’nin en büyük sorunları arasında yer alıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik güç kullanılıyor. Kendi bölgemizde sözü dinlenen bir ülke konumuna gelmemizi istiyorsak üretimi arttıracağız. İthalat ve ihracatı ters orantıya çevirmemiz lazım. Hükümetin koyduğu hedefe doğru emin adımlarla gider, bunu da aşarız. Ama yapılacak şey sanayicinin önünü açmaktır. Biz fizibil yapmak zorundayız. Türkiye’nin cari açığını tetikleyen hangi kalemler var bunun iyi tespit edilmesi lazım. Biz bunu iyi tespit eder dersimize iyi çalışırsak, yatırımımızı doğru yaparsak doğrusunu yaparız. Beklentimiz istikrar ve güven ortamının artarak devam etmesidir. İş adamlarımıza yeni yılda bol kazançlar dilerken, yatırım çıtasının daha da yükseklere çıkacağına ümit ediyorum” dedi.
2014 yılının sanayici ve üretici için bereketli bir yıl olmasını dileyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Uslu, sözlerine şöyle son verdi; “Her yeni yılda Adıyaman TSO olarak temsilciliğini yaptığımız üyelerimizi hem de ilimizin ticari ve ekonomik hacmini ileriye taşımak, sosyal hayatını iyileştirmek en büyük idealimizdir. Bu anlamda ilimizin, sosyal ve ekonomik anlamda gelişimini hızlandırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Adıyaman’ın bölgesinde rekabet edebilen ve üretken bir il olmasını sağlamak için bütün gayretimizi göstereceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım, yönetim kurulumuz ve odamız adına, bütün insanlığın ve halkımızın yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor, 2014 yılının herkese sağlık, huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum”