Adıyaman Üniversitesi bademcilik tarımı sorunlarının ve çözüm önerilerinin ele alındığı çok önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ADYÜTAYAM) tarafından düzenlenen “Badem Yetiştiriciliğinde Parlayan Yıldız Adıyaman” başlıklı panelde Adıyaman tarımında bademciliğin gelişmesi için atılması gereken adımlar ele alındı.
Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen paneli, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Prof. Dr. Niyazi Kahveci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, tarım yatırımcıları, çiftçiler, akademisyenler ve öğrenciler dinledi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin Adıyaman’ın önemli bir tarım potansiyeli bulunduğunu belirterek bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Şahin; “Adıyaman’ı bir tarım kenti haline getirmeliyiz. İlimizin iklimi ve toprak yapısı buna müsait. İlimizin ekonomisine, istihdamına, tarıma dayalı sanayisinin gelişmesine hep beraber, el birliğiyle katkıda bulunmalıyız” diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da konuşmasında Adıyaman’da badem yetiştiriciliği konusunda son yıllarda büyük aşamaların kaydedildiğini belirterek; “Modern badem bahçeleri oluşturuldu. Yeni tesis edilen bu badem alanları ile ilimizdeki badem üretimini arttırmak için Müdürlükçe ekonomik büyüklükte badem alanlarının tesis edilmesini ön plana çıkartılarak çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda çalışmalar yapılmaktadır. Sertifikalı badem fidanları ile kapama badem bahçeleri oluşturularak birim alandan en yüksek gelirin elde edilmesini hedeflemekteyiz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise konuşmasında Adıyaman Üniversitesi’nin yakın zamanda elde ettiği başarılarla ilgili bilgiler vererek, düzenlenen panel programıyla ilgili olarak şöyle konuştu:
“Adıyaman’ımız Ülkemiz ekonomisinde tarımla yer alan bir şehrimiz. Tarım bakımından uygun, el verişli topraklara sahip bir şehirde bulunuyoruz. Bunun değerini bilerek en iyi katma değeri oluşturacak, toplumun huzurunu ve refahını en iyi hale getirecek çalışmalar yapmamız gerekiyor.
Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezimiz (ADYÜTAYAM) Adıyaman Üniversitesi’nin önemli bir birimidir. Bu birimimiz vasıtasıyla Adıyaman İlimizde tarımla ilgili kurum, kuruluş ve çiftçilere tarımsal uygulama ve arazi yönetimi konusunda araştırma ve adaptasyon sonuçlarını anlatmak, benimsetmek ve uygulatmak, böylece ülke ve bölge ekonomisine üniversitemizden beklenen katkıyı sağlamayı hedefliyoruz.
Geçtiğimiz günlerde mermercilik ve gıda sektörleriyle ilgili çalıştaylar gerçekleştirdik. Bir çok sektör temsilcisi, firma temsilcisi buraya geldi ve bu çalışmalarımız çok faydalı oldu. Bu tür toplantıları yapmaya devam ediyoruz. Bugün de tarım sektöründe bademcilik konusunu düzenlediğimiz panelde ele alıyoruz. İnşallah iyi sonuçlar alacağız.
Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen hocalarımız ve misafir öğretim üyelerine teşekkür ediyorum. Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz ve Yrd. Doç. Dr. Garip Yahşi hocalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca burada bu toplantının gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz ve ziraat odamızın kıymetli başkana ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.”
Üniversitemiz Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz’un başkanlığını yaptığı panelde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Yıldırım, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Onay, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ajlan Yılmaz, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çağlar, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz, Parlar Fidancılık Temsilcisi İzzet Parlar ve Tiryaki Holding Temsilcisi Fatih Tiryakioğlu sunumlarda bulundular.
Soru-cevap bölümüyle devam eden panelin sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.