Adıyaman Turizmi Terörden Etkilendi

    0
    393

    Adıyaman’da, son aylarda yaşanan terör olaylarından turizm sektörü etkilendi.

    Çözüm süreci ile beraber yerli turist akınına uğrayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP), son dönemlerde artan terör faaliyetleri sebebiyle zor günler geçiriyor. Özellikle seyahat acenteleri ile birlikte 5 veya 7 gecelik paket turlarla bölgeye giden turist sayısı günden güne azalıyor. Çözüm sürecinde tur şirketleri tarafından bölgeye haftada ortalama 100 otobüs ile tur düzenlenirken, şimdi ise Adana ve Gaziantep gibi illere kısa ‘gurme’ turları ve az da olsa GAP turları yapılabiliyor. Yaşanan durum sebebiyle etkilenen sadece turizm değil, bölge halkı da oluyor. Bölgede terör yüzünden esnaf da kepenklerini açamıyor. Sadece Diyarbakır Sur’da 500’den fazla esnafın kepenk indirdiği söyleniyor.

    Adıyaman’da da seçim sonrası yaşanan terör olayları ve kentin adının IŞİD ile anılmasının ardından turist sayısında düşme yaşanıyor.

    18 yıllık turizmci Mahmut Topbal, son yaşanan bu terör olaylarının Adıyaman’da çok ciddi bir sıkıntıya sebep olduğunu belirtti.

    Topbal, Adıyaman’ın küçük ve kendi halinde bir şehir olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

    “Adıyaman küçük bir şehir dar bir şehir ama çok keyifli bir şehir, çok mütevazi bir şehir, içine kapanık bir şehir. Adıyaman’da ne IŞİD, ne terör, ne de başka bir terör örgütüne çok karışan, çok giren bir şehir değil. Son yaşanan bu terör olayları Adıyaman’da çok ciddi bir sıkıntıya sebep oldu. Yani sadece Adıyaman için değil, tabiî ki bu Güneydoğu Anadolu bölgesine gelen yerli, yabancı turistlerin bu bölgeye gelmemesini engelleyen, çok çok önemli faktör oldu. Sözün başında da bahsettiğim gibi, 2015 yılında Nisan ve Mayıs ayı istediğimiz düzeyde değildi ama buna rağmen 2015 yılının Nisan ve Mayıs ayı fena geçmedi. Ancak 2015’in sonunda ikinci dönem Adıyaman’a turist geliyor”

    – REZERVASYONLAR HEP İPTAL EDİLDİ

    Rezervasyonların iptal edildiğini anımsatan Topbal, “Bölgenin sıcak olmasından dolayı seçimlerden sonra yaşanan terör olayları, tabi bu otomatikman bir bıçak gibi, bütün rezervasyonların tamamını iptal etti. Hepsinin iptal edilmesine sebep oldu, şuanda otellerimizde yüzde 30, yüzde 40 arasında bir doluluk var. Bu da firma elamanlarının bu bölgeye gelmesi gerekmelerin sayısının olduğunu düşünüyoruz. 2015’in Mayıs ayından sonraki yerli veye yabancı turistler tüm rezervasyonlar iptal edildi” dedi.

    Turizmci Murtaza Yakaryılmaz ise turizm sektörü olarak son aylarda çok ciddi anlamda kayıplar verdiklerini ifade etti.

    Yakaryılmaz, bu oranlara bakıldığında hem hava yolları hem de turist sayısı olarak etkilendiğini ifade etti.

    – ÇOK CİDDİ KAYIPLAR VERDİK

    Yakaryılmaz, şöyle devam etti:

    “Biz turizm sektörü olarak son olaylarda çok ciddi anlamda kayıplar verdik. Hem bu hava yolu hem de turist bazında olsun Adıyaman’a Gap Turları kapsamında gelen turistler üzerinde çok ciddi kayıplar verdik. Ben bu oranı yüzde yüz diyecem ama son 5-6 ayda Adıyaman’a truis gelmedi, hep turlar iptal oldu. Bütün oteller ondan dolayı yüzde yüz iptal oldu. Geçen yıl İl Turizm Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre 200 bin, yaklaşık öyle bir oranlar vardı. Grup sayısı vardı fakat burada bu sene ben diyebilirim ki gelmişse 10 bin kişi ya gelmiştir ya da gelmemiştir. Terör olayları çok etkiledi. Yüzde yüz etkiledi, özellikle Gap ve Güneydoğu Bölgesine gelen turist sayısı yüzde yüz kesildi. Biz şuan hiç grup ağırlamıyoruz. Turist ağırlayamıyoruz. Kaldı ki Türk vatandaşlarımız bile bölgeye gelmekten korkuyor, yabancı insan daha çok korkar”

    – 3 TANE TURİST GELDİ

    Yakaryılmaz, “Geçen sene Kasım’da işlerimiz iyiydi. Bu sene Kasım’da yabancı olarak 3 tane turistimiz gelmiştir. Avusturalya 2 kişi, 1 tane de Japon. 3 tane turist otele girmiş, yerli zaten yok. Durumumuz iyi değil, eğer devlet bize bir destek verirse, biz ayakta kalırız vermesse de bir kapatmak meçburiyetindeyiz, başka çaremiz yok” dedi.

    Kahta ilçesinde 140 yataklı Zeus otelin yaşanan terör olaylarından dolayı boş olduğunu ve bu gidişle kapatma seviyesine geldiklerini ileri süren Eko Trizim Derneği Başkanı Abdulkadir Özbek ve Kahta Turizm Derneği Başkanı Hasan Çetinkaya, şunları söylediler:

    “Son günlerde ve son aylarda Adıyaman’ın adının terör ve IŞİD ile anılmasının ardından trizim kenti olarak bilinen Adıyaman’da turist sayısı düştü. Şunda perişan durumdayız, otelimiz boş durumda bekliyor. Geçen yıl iyiydi ama bu yıl çok vurdu, özellikle yaşanan terör olayları yerli ve yabancı turistlerin gelmesini engelledi”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz