Son yılların ekonomik anlamda en durağan günlerini geçiren Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine yatırımcı uğramıyor. Yeni tesis açılması bir yana dursun mevcut yatırımcıların kapısına kilit vurması an meselesi.
Adıyaman’da önemli bir sanayi ve istihdam kapısı Adıyaman OSB bugünlerde sefilleri oynuyor. OSB’de faaliyet gösteren irili ufaklı çok sayıda firma yatırımlarını daha avantajlı olan illere kaydırırken Adıyaman OSB’ye yatırımcı gelmiyor.
Son yıllarda yatırımcının uğramadığı Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi tarihinin en kara günlerini yaşıyor. Hükümet yatırımlarından yeterince faydalanamayan bahtı kapalı kentte sanayicilerde teşvikteki mağduriyetin acı faturasını ödüyor.
2004 yılında Tekstil kümelenmesi ile Türkiye’nin ilk kümelenme oluşumunu başarı ile tamamlayan Adıyaman’da o gün başarı hikâyesi yazan sanayiciler şimdilerde can çekişiyor. Hükümetin olumsuz teşvik politikası yatırımcıları küstürürken çevre illerle rekabet edemeyen sanayiciler darboğazdan çıkamıyor. Yıllardan beri bir çivinin çakılmadığı Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde mevcut işletmeler zorla ayakta kalabiliyor.
‘Adıyaman tarım kenti? mi sanayi kenti mi?’ ikileminden çıkmasına ramak kala Adıyaman sanayisine vurulan peş peşe darbeler Adıyaman’da üretimi bitirdi. Adıyaman’da iş dünyasını çok memnun etmese de son açıklanan teşvik paketinde 5. Pakette yer alması bir Şanlıurfa ve Malatya kadar olmasa ilimize yatırımcı gelmişti.
MEVCUT YATIRIMCI DAHA AVANTAJLI BÖLGELERE GİDİYOR
Adıyaman sanayisi can çekişiyor. İş yapamayan bazı firmalar yatırımlarını 6. Bölgede yer alan Batman ve Şanlıurfa illerine kaydırırken Adıyaman sanayisi kan kaybediyor. Adıyaman’da iş alan bazı firmalar ise aldıkları işi burada yaptırmak yerine dışarıdaki firmalara yaptırıyor. Bir türlü rayına oturmayan Adıyaman sanayisi devlet politikaları sonucu şu anda sefilleri oynuyor.
KOMŞULAR GAZA ADIYAMAN FRENE BASTI
Adıyaman’ın en yakın komşuları olan Şanlıurfa ve Malatya teşvik sisteminin devreye girmesiyle önlenemez bir yükselişe geçerken yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başardı. Yeni teşvikte 6’nci bölgede bulunan 15 il içerisinde en fazla yatırım çeken kent olmayı başaran Şanlıurfa’ya 400 milyon liranın üzerinde yeni yatırım geldi. Aralarında Ülker, Pınar gibi büyük kuruluşların da bulunduğu 40 firma Şanlıurfa 2’nci OSB’de arsa satın aldı.
Böylece Şanlıurfa 2’inci OSB’de yatırım yapılacak firma sayısı 90’a, yatırım miktarı da 837 milyon lirayı aştı. Teşvikten önce yatırım başvurusu yapan 18 firmanın da eklenmesi ile bölgede teşvikten yararlanacak firma sayısı 58’e ulaştı. Yeni yatırımlar ile Şanlıurfa’da 5 bin kişiye daha istihdam yaratılması öngörülüyor. Pınar’ın et ve süt ürünleri konusunda 50 milyon liralık yatırım düşündüğü Şanlıurfa 2’inci OSB’de Ülker’in de dondurma üreteceği ifade edildi. Teşvikten önce inşaat çalışmalarına başlayan Hakan Plastik’in ise 2’nci OSB’de 400 kişi istihdam edeceği bildirildi.
Özellikle kendi bölgesinde devletten aldığı tüm teşvikleri yerinde kullanan illerin başında gelen Malatya’da da durum Şanlıurfa’dan farksız görünüyor. Malatya’da 1. OSB’nin devamı niteliğinde olan 2. OSB’ye de yoğun ilgi gösteriliyor. Tüm bunlara karşın iyi bir atılım yapamayan Adıyaman sanayisi can çekişiyor. Adıyaman’ın bu konuda mağdur olduğu su götürmez bir gerçek olarak hafızalarda yer etmeye devam edecek.
OSB’DE YAPRAK KIMILDAMIYOR”
Adıyaman OSB’si bir zamanlar on binlerce insana ekmek kapısı oluyordu. Ancak hükümetin uyguladığı olumsuz politikalar sanayicilerimizi işlerini yürütemez duruma getirdi. Bunun sonucunda bir zamanlar tekstilde iyi bir noktada olan OSB’mizdeki fabrikalar kapandı ve OSB’miz gıda deposuna döndü. Teşvikte biz 5. bölgedeyken 100 kilometre uzağımızdaki Şanlıurfa 6. Bölgedeydi. Yetkililer keşke vakti zamanında ya Adıyaman’ı da 6. Bölgeye alsalardı ya da Şanlıurfa’yı 5. Bölgeye koysalardı bugün bu kadar tartışma yaşanmazdı. Şimdi soruyoruz! Siz yatırımcı olsanız sıra sıra uçakların inip kalktığı, teşvikte en avantajlı konumda olan Şanlıurfa’ya mı yatırım yaparsınız yoksa gelip Adıyaman’a mı yatırım yaparsınız. Adıyaman çevre illerden geri kaldı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyükşehirlerin arasında sıkışıp kaldı. Şanlıurfa aldı başını gitti, Kahramanmaraş tekstilde çok iyi bir yerde, Gaziantep’i söylemeye gerek yok, Malatya kendi öz kaynaklarıyla büyüdü, Diyarbakır’a terör olayları nedeniyle hükümetin özel ilgisi var.
Peki, Adıyaman’a ne var?
Koca bir hiç?