Baskıyı yapan siyasiler kim?

0
750

Adıyaman Valiliği, İl Özel İdaresi ve resmî kurumların büyük bir kısmının da içinde bulunduğu yeni hizmet binasına taşınılmasının üzerinden 1 ay geçmeden yer seçimindeki yanlışlıklar ortaya çıkmaya başladı.

Temeli 2015 Ekim ayında atılan projenin yapım aşamasında şehrimizde Mahmut Demirtaş, Abdullah Erin, Nurullah Naci Kalkancı ve Aykut Pekmez gibi valiler görev yaptı. Yeni Hükümet Konağı Binasındaki makama, projenin 5’nci yılında 5’inci valimiz Sayın Mahmut Çuhadar oturmak nasip oldu.

54 bin metre kare alana inşaat alanına sahip Yeni Hükümet Konağı, farklı yerlerde hizmet veren kurumları tek çatı altında topladı. KDV hariç 48 milyon 228 bin TL ihale edilen ve iş artışı ve fiyat farkıyla ile birlikte 70 Milyon TL civarında maliyeti olan Hükümet Konağı yapımında çok konuşulacak detaylar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

2015/68262 ihale kayıt numarasıyla 10.07.2015 yapılan ihalede anahtar teslimi olmasına rağmen fiyat artışının neden ve ne kadar verildiği kamuoyu tarafından konuşulmaya başladı.

Yer seçiminin çok yanlış olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Adıyaman’ın geleceğine yön veren, “her şeyi biz biliriz” diyenler Adıyaman’ın en işlek tek bulvarının en kritik yerine yaptırdığı Hükümet Konağı ilk başta resmen trafiği kilitledi. Yeni Hükümet Konağının bulunduğu yerde, bu trafik yoğunluğunu kaldıracak alt yapının olmadığı çok net bir şekilde ortada olmasına rağmen ısrarla buraya yapılmasının mantığı neydi?

Katı atık (Çöp) toplama merkezi, Adliye binası ve 400 Yataklı Hastane’nin konumunda yaşanan sıkıntılar giderilememişken Adıyaman için hayati önem arz eden, sıkıntısını bir memleketin çekeceği projelerde neden ortak akılla hareket edilmez? “Her şeyi ben bilirim” demekle her şey bilinmiyormuş!

En büyük sıkıntıların başında gelen otopark sorunu yüzünden civardaki esnaf ve hükümet binasına gelen araç sahiplerinin arasında zaman zaman tartışmaların başladığı görünmektedir. Buradaki trafik ve park sorunu Adıyaman’ın en büyük problemi olarak hep karşımızda duracak gibi.

– Siyasilerin baskı yaptığı iddiası

Yeni Hükümet Konağı’nın fiziki sıkıntılarının yanı sıra yapım sürecinde yaşanan bazı usulsüzlükler de yavaş yavaş konuşulmaya başlandı. Yapımına Temmuz 2015 yılında başlanılan Hükümet Konağı, mücbir sebeplerden dolayı verilen süre uzatımı sonrasında tekrar ek süre verilmesi için baskı yapıldığını iddia edilmekte.

Tekrar tekrar ek süre verilmesinin hukuksuz olduğu için bu buna şiddetle karşı çıkan işin kontrolleri olan mühendislerinin iş haklarının feshedileceği tehdidi sonrasında süre uzatımı verildiği iddia edilmektedir.

Aynı işin geçici kabulünde yaşandığı yapının geçici kabulle hazır olmadığı söylense de uzun süre direnmelerine rağmen tehdit sonrası geçici kabul tutanağı imzalandığı iddia edilmektedir.

Bu arada dışarda çevre düzenlemesi içerde ise yoğun bir şekilde eksiklikler için çalışmalar zaten devam etmekte. Bu da işin geçici kabulü hazır olmadığının açık bir göstergesi

Aşağıdaki soruların cevabını kamuoyu adına soruyoruz.

*Yıllar sarih fiyat farkı ödendi mi? Ödenmedi mi? Ödendiyse kesin hesaba göre maliyet ne kadar?

* Çok kısa süreli yağan bir yağmurda bodurumda bulunan otoparka araçların girmeyeceği kadar su bastığı ve suyu tahliye edecek sistem var m? Yok mu?

* İhaleye çıkarken belirlenen mahal listesindeki malzemelerle kullanılan malzeme aynı mı?

* Dış Kaplama ve yer döşemeleri mahal listede ilan edilen malzeme listesine uygun mu?

* Pencereler mahal listesinde alüminyum iken plastikle değiştirildi mi?

* Dış duvar cepheleri için kullanılan malzemeler ilk yaklaşık maliyet hesaplarındaki malzemelerle aynı malzemeler mi? yoksa birileri baskı kurduğu için bugün kullanılan malzemelerle değiştirildi mi?

* İşe başlanmadan bitişi kadar kaç kontrol amiri ve kontrol değişti?

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık, yakın çevresine siyasilerin süre uzatımı ve geçici kabul olaylarında çok baskı gördüğünü ve artık bunaldığını söylediği iddia ediliyor.

 Özel İdare’de iş yapan ve süre verilmediği için işleri feshedilenlerin olduğu yerde siyasilerin baskıları sonucunda defalarca süre artışı verilen ve geçici kabulle hazır olmayan yerin kabul edilmesini için İl Özel İdare Genel Sekreterine baskı yapan siyasiler bunu nasıl açıklayacaklar?

Kamuoyunda uzun süredir konuşulan bazı imtiyazlı müteahhitlerin siyasiler tarafından korunup kollandığı iddiası burada da karşımıza çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz