17 Aralık Operasyonuyla Ülke Ciddi Anlamda Zarar Gördü

    0
    346

    TÜMSİAD Adıyaman Şube Başkanı Avukat Erkan Çakmak, 17 Aralık operasyonlarının ülkeye ekonomik anlamda ciddi zararlar açtığını söyledi.

    Ülkenin huzur ve istikrar yakaladığı bir anda bu olayın ortaya çıkmasının ülke açısından çok kötü olduğunu belirten Çakmak; “Türkiye 17 Aralık sonrası büyük bir zarar gördü. Tam zararın tespit edilmesi için bu zarar ortamının ortadan kalkması lazım.  Ama telaffuz rakam 120 milyar dolar. Maalesef bu çok ciddi bir rakam. Yıllardır yapmış olduğumuz çalışmaların, faaliyetlerin bir anda dönüşü gibi oldu. Ülke ciddi anlamda zarar gördü. Özellikle dövizin yükselmesi, Türk lirasının değer kaybetmesi ile beraber yurt dışından almış olduğumuz ara sanayi malzemeleri dediğimiz hammaddelerinin yükselişi karşısında karşılaşılan güçlükleri maliyetlerin yükselişini beraberinde getirdi. Enerji konusunda da herhangi bir artış olmadı. Hükümet ciddi konuda bu alanda tedbirlerini aldı ama yine de önümüzdeki günlerin neler getireceği tam olarak belli değil. Türkiye’deki lokomotif alanlardan biride inşaat sektörüdür. İnşaat malzemelerine yüzde 20 oranında bir zam geldi. Bu olay inşaat sektörünün yavaşlamasını beraberinde getirirse inşaat sektörüne bağlı alt sektörler de istihdam alanlarında daralma ve ekonomik anlamda da sıkıntı ortaya çıkacaktır.  Bu anlamda 17 Aralık operasyonu Türkiye’yi ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Biz huzur ve istikrardan yanayız. Bu konuda hükümet gerekli tedbirleri aldı. Temennimiz bu işi gerekli bir şekilde de götürmesidir. Dikkat çekmek istediğimiz bir başka husus da, faiz oranlarındaki artış oldu. Artış iyi algılanabileceği gibi kötü sonuçları da ortaya koydu. Özellikle banka kredilerinde artan miktar inşaat sektöründe olduğu gibi diğer sektörlere de olumsuz yansır. Şuanda vatandaşlar ev almaktan korkuyor. 0.85 lerde olan oran 1,35 lere kadar uzandığı telaffuz ediliyor. Bunlar zincirleme bir reaksiyonlar bir darboğaz meydana getirebilir.  İşsizliğin bu noktada artmaması için gerekli tedbirlerin alınması lazım.

    Cari açıktan da bahsetmekte fayda var. Cari açık ülke ekonomimizin en büyük kamburu. Cari açık artan döviz ile birlik de ithalat ve ihracat arasındaki dengeyi ciddi anlamda bozma riski de bulunmakla beraber açığın büyümesinde olumsuz bir etki gösterebilir. İnşallah alınacak tedbirler bu zararı telafi eder. Dövizin ateşi durdu gibi. Yaşanan anormal artışlar şuanda yaşanmıyor. Belli bir seviyeye oturdu. Döviz fiyatlarının biraz daha aşağı çekilmesi ile bu zarar giderilebilir. Döviz artışının olumlu yönlerine de bakmak gerekirse ihracatımızı artırdı. Artış ile birlikte daha önce iki birim mal alabilirken iki birimde fazla mal alma durumu ortaya çıkınca ihracat oranlarına da bir artış oldu. Dövizin durması ile birlikte ekonomide bir hareketliliğin olacağını tahmin ediyorum. Ekonomimiz sağlam temeller üzerine kuruludur. Ekonomimiz sürekli yukarı ivme gösteren bir yöndedir.” Şeklinde konuştu.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz