1 Aralık Dünya AİDS Günü

    0
    509

    Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 1 Aralık Dünya AİDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, korunmanın önemine işaret etti.

    AİDS; HİV nedeniyle oluşan hastalıkla mücadelede gerekli korunma önlemleri alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu söyleyen Mustafa Kutlu, dünyada her gün 7 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edildiği aktardı.

    Mustafa Kutlu, açıklamasında şunları ifade etti:

    “Bu hastalığa yakalanan kişilerin çoğu en verimli çağ olan 25 yaş altındaki gençlerdir. Metropol iller ve turistik illerde daha fazla vaka görülmekle birlikte vakalar hemen hemen tüm illerimizde mevcuttur. Hastalık bildirimi yapılan kişilerin yüzde 15’i yabancı uyruklulardır.

    AİDS için halen kesin olarak bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu sebeple korunmak, tehlikeli ve ölümcül virüsün yayılmasını önlemek için uygulanabilecek tek yoldur. AİDS; cinsel ilişki, kan ve kan ürünlerinden ve anneden bebeğe geçiş olmak üzere 3 yolla bulaşır.

    HIV bulaştıktan sonra, kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre AIDS hastalığı belirtileri 5-10 yıl, belki de daha sonra ortaya çıkabilir. HİV enfekte kişi, bu sürede sağlıklı görünüştedir. Gerekli önlemleri almazsa kendiside hastalık belirtileri olmadığı halde hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Bu nedenle herhangi bilinen bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerin de düzenli aralıklarla gerekli kan tetkiklerini yaptırması bulaşmayı önleme ve korunmada önemli yer tutar. HİV/AİDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmek ile aynı kaptan yiyip içmek ile, aynı kıyafetleri kullanmak ya da ortak tuvalet/banyoyu kullanmak ile bulaşmaz. Bununla birlikte bu enfeksiyonu kapmış kişiler toplum tarafından dışlanmamalı, onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutulmamalıdır. Çocuklar ve gençler hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve hastalıklardan korunma yollarını bilmelidirler. Cinselliği yok saydığımız zaman çocuklarımız bu konuya daha çok ilgi duyarlar ve başka yerlerden yanlış bilgilerle donanırlar. HİV’e karşı koruyucu önlemlerin alınmasında gönüllü danışmanlık ve halk eğitim merkezlerinin büyük rolü olmuştur.” AW000577

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz